Румен Радев се срещна с ръководството на Hyundai E&C

  • 25 юни 2024 18:38

  • 1835
  • 2
Румен Радев се срещна с ръководството на Hyundai E&C
© Президентство

Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е проект от национално значение за България и трябва да води към засилване на двустранното партньорство с Република Корея във високите технологии и инвестициите.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на среща днес с ръководството на Hyundai E&C. Корейската компания по-рано днес подписа в София меморандум за сътрудничество и разбирателство с „Главболгарстрой“, включително за строежа новите блокове в АЕЦ „Козлодуй”. По време на срещата в президентската институция държавният глава постави редица въпроси за сроковете за изграждането на новите блокове, за наличието на ясно разпределение на отговорностите между българската държава и компаниите „Хюндай“ и „Уестингхаус“, за начините на финансиране на проекта, как ще се процедира с отработеното ядрено гориво и други. 

Министър Малинов: Изграждането на нови ядрени мощности ще осигури сигурна и чиста енергия за България

„Изграждането на нови ядрени блокове е сериозно предизвикателство, но разполагаме с два важни фактора за успех – българската експертиза и опит в безопасното и надеждно експлоатиране на ядрени мощности в продължение на половин век и вашата експертиза в тази област“, посочи президентът. Затова държавният глава призова при изграждането на новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“ да бъдат включени повече доказани български компании и специалисти в областта на ядрената енергетиката. 

Партньорството с Република Корея в сферата на ядрената енергетика е възможност за България да се развива на по-високо технологично ниво, както и за по-активен двустранен научен обмен, така че в бъдеще страната ни да бъде автономна в техническата експлоатация на новите блокове, посочи Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Държавният глава изрази и интереса на България проектът да бъде завършен в срок и при ясни финансови параметри, тъй като световната практика показва, че за изграждането на ядрени мощности са необходими много години и често финансовите параметри се променят във времето. 

От ръководството на Hyundai E&C  благодариха за оказаната възможност да обсъдят перспективите пред българската ядрена енергетика с държавния глава и подчертаха, че проектът по изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ предвижда те да бъдат завършени в периода 2033-2035 г. От страна на компанията подчертаха също така, че работят проектът да бъде вместен в заложените времеви и бюджетни рамки и че той има стратегическо значение за „Хюндай“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1835 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
баба гицка

2024.06.25 | 19:48

2
прецедента радко, защо се излагат от Hyundai E&C да говорят с този ........
гумен гадев

2024.06.25 | 19:44

1
анално податлив педал съм аз

Добави коментар

Водещи новини