Собственици на фотоволтаици готвят протест срещу високите цени на тока

  • 25 юни 2024 18:44

  • 3053
  • 1
Собственици на фотоволтаици готвят протест срещу високите цени на тока
© Gettyimages

Производителите на ток от слънце готвят протест утре срещу екстремно високите цени на ток за балансиране на системата. Търговците на електроенергия предупреждават, че това може да доведе до фалити в сектора, както и до увеличаване на цените на тока за бизнеса оттам на продуктите в магазините и инфлацията. От КЕВР търсят решение на проблема и ще се произнесат до края на седмицата.

Високите цени за балансиране на системата се определят от нова методика приета от Комисията за енергийно и водно регулиране от 1 май. Оттогава небалансите са поскъпнали 15 пъти, което е непосилно за търговци и производители на ток.

Чавдар Дойчинов, представител на Асоциацията на търговците на електроенергия в България, коментира пред БНТ: "Сега проблема е при ВЕИ производителите, но след месец два ще се прехвърли към потребителите, а оттам в инфлацията в икономиката",

Правим ток от слънце на балкона

Всеки производител и търговец си прави прогноза за потреблението и производството и когато тя се размине с реалните количества ток се получават дисбаланси - излишък ан енергия или недостиг. Цените им са много високи, за да се гарантира по-точно планиране.

Чавдар Дойчинов: "Цените за балансираща енергия станаха неконтролируеми, те се превърнаха в цени, които могат да откажат даден бизнес въобще да инвестира и да прави бизнес в България."

През май в два дни се получават толкова сериозни дисбаланси, че цената на тока достига до над 6300 лева за мегеватчас за недостиг.

Калоян Стайков, Институт за енергиен мениджмънт: "Ако само два дни могат да доведат до такава финансова тежест за много търговци, то представете си наистина ако проблемът стане системен, а той рано или късно ще се превърне в такъв, защото имаме голям ръст на ВЕИ мощностите, които са с много променлив характер на генерация и съответно са много уязвими за непредвидими фактори свързани с прогнозите."

Според служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, е нужно време, за да се балансира системата: "Да, в рамките на последните две седмици след така наречения прословут 19 май имах възможност да проведа среща с част от заинтересуваните лица, така и с КЕВР и аз действително съм спокоен и адмирирам това, което комисията за енергийно и водно регулиране представи като предварителна информация, че тази седмица ще намерят справедливо решение."

От Електроенергийният системен оператор отговарят в писмен вид. От тях става ясно, че компанията подкрепя новата методика, защото тя е пресекла досегашни практики, които са водели до загуби за дружеството заради спекулации.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3053 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Е добре

2024.06.25 | 19:32

1
А как да се балансира системата? Време е за по-евтина дневна тарифа!

Добави коментар

Водещи новини