Президентът Радев: Включването ни в осигуряването на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна ще бъде грешка

  • 20 юни 2023 11:18

  • 7689
  • 0
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Мотивите се формулират, обсъждат и приемат от ВСС. Мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва да се придържаме към Конституцията и законите. Колко време предлагате да чакаме – седмица, месец, година? Трябва да отчитаме, че сезирането на КС още не е допуснато до разглеждане, не се знае изобщо дали ще се разгледа, а и няма срок. Така коментира президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подписването на указа за освобождаването на главния прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във, както и това защо не е изчакал решението на КС.

„Ако направите справка от едно решение на КС от септември миналата година по абсолютно сходен казус, касаещ правомощията на инспектората към ВСС при изтекъл мандат, решението е ясно – изтеклият мандат не прекратява по никакъв начин правомощията. Сами може да си направите изводите какво ще бъде решението на КС“, заяви той.

По думите му случващото се в момента навява на съмнения, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор: „Случващото се е урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме, когато загърбиш принципите и достойнството си, за да вземеш властта, прегръщайки най големите си противници, и в този случай, както при скоростното назначаване на Борислав СарафовБорислав СарафовБорислав Сарафов е роден на 16 август 1969 г. в София.   През 1987 г. завършва 27 ЕСПУ „Акад., да доказваш, че имаш принципи, става много сложно.“

„Ние като общество трябва внимателно да следим да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността главен прокурор. Защото не се минава през детайлната процедура по избор на главен прокурор, не преминава през задълбочените обсъждания за професионалните и моралните му качества, както и не минава и назначаването му през указ на президента. Междувременно той се ползва с правомощията на главен прокурор и може да остане неопределено време на този пост“, допълва той.

„Ние трябва да съдим за Сарафов по отношението му към имунитетите и към делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира – дали ще помага на определени политици да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, позволяваща бързо връщане на справедливостта“, категоричен е Радев.

„Скопие трябва да си научи урока. Пак се връщат по отъпкания път, по който вървяха миналата година – да лобират пред европейските институции. С него да прикрият нарушаването на човешките права в страната, липса на реформи и готовност за преговори за членство в ЕС. България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции, с нашите партньори, така че решенията за РСМ да не се основават на лобиране, прикриващо нарушаването на човешките права“, добави държавният глава.

По повод осигуряването на боеприпаси за Украйна, той коментира: „Много медии ме обвиниха в двуличие – никога не е било така. Сега всичко си дойде на място. И у нас, и в Брюксел съм твърдял, че България не трябва да се намесва с оръжие в този конфликт. Виждате, той ескалира, изтощава нашата икономика. Стана ясно, че България ще е част от инициативата за 1 млн. снаряда. Не подкрепям. Ако правителството вземе това решение, това ще бъде грешка.“

Зам.-министър Запрянов: България се включва в инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

„Предлагащите премахването на фигурата главен прокурор трябва ясно да каже с какво ще се замени тази роля, както и да направи ясен анализ какви ще са последствията. Има решение на КС от 2003 г., в което ясно се казва, че за такава промяна трябва да има Велико народно събрание. Бъркането в този фундамент трябва да е внимателно, за да гарантира устойчивост. Спомняте си как ГЕРБ написаха конституция за една вечер. Сега щели да я пишат за 10 дни. Пак под натиск, но не на протест, а под обсадата на общественото омерзение. Надявам се да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между партиите“, смята той.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
7689 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини