Зам.-министър Запрянов: България се включва в инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна

  • 19 юни 2023 17:02

  • 5164
  • 0
Зам.-министър Запрянов: България се включва в инициативата за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Подготвя се решение на Министерския съвет за участие на България в инициативата на ЕС за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, финансирана през Европейската инициатива за мир. Това обяви пред БНТ заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13896

Инициативата на ЕС, в която не участват само България и военно неутралната Ирландия, беше обявена през март и финализирана през месец май, но страната ни се въздържа от участие. За целта ЕС отделя 2 млрд. евро.

Новият министър на отбраната Тодор Тагарев: България трябва да окаже помощ на Украйна

Кога ще бъде гласувано решението, все още не е ясно, но чрез него страната ни ще нотифицира ЕС за желанието да се присъедини. Целта на инициативата е да бъдат осигурени 155-милиметрови снаряди по стандарт на НАТО. България не разполага с такива снаряди и оръжейни системи, но планира проект за модернизация и закупуване на такава артилерия.

Новината идва на фона на подписания преди дни в Брюксел меморандум за участие в Многонационалната инициатива на НАТО за складиране на боеприпаси (MAWI), която позволява складирането на предварително определени муниции и боеприпаси (Prepositioned Stock) в страни членки, като единият от акцентите в програмата е разполагането на такива за целите на 8-те батальонни бойни групи по Източния фланг.

Тагарев: Ще помагаме на Украйна, това не е само морален ангажимент, а и в наш стратегически интерес

Разполагането на амуниции и боеприпаси ще се случва на база двустранни спогодби между страните членки и ще е на доброволен принцип. Многонационалната бойна група на НАТО у нас се ръководи от Италия.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини