ЕК приветства политическото споразумение за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети

  • 07 юли 2023 15:51

  • 253
  • 0
ЕК приветства политическото споразумение за увеличаване на производството на боеприпаси и ракети
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия приветства политическото споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно Регламента за подкрепа на производството на боеприпаси (Act in Support of Ammunition Production) с бюджет от 500 милиона евро, съобщават от представителството на ЕК в България.

Актът в подкрепа на производството на боеприпаси ще гарантира, че ЕС може ефективно да увеличи производствения си капацитет за боеприпаси и ракети по цялата верига на доставки. Това е пряк отговор на призива на Европейския съвет от месец март за спешно доставяне на боеприпаси и – при поискване – на ракети за Украйна и за подпомагане на държавите членки да възстановят запасите си чрез въвеждане на целенасочени мерки.

Финансова подкрепа в размер до 500 милиона евро ще бъде предоставена под формата на безвъзмездни средства за различни дейности в подкрепа на европейската отбранителна промишленост да увеличи производствения си капацитет.

Преговарящите от ЕС са се договорили за план от 500 млн. евро за увеличаване на производството на боеприпаси

Регламентът предвижда също 50 милиона евро да служат като гаранция за създаването на „Фонд за увеличаване на средствата“ под формата на заеми за европейската отбранителна промишленост, участваща в производството на боеприпаси и ракети.

Актът допълва наскоро договорената инициатива Европейска отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки (EDIRPA) — инструмент за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки, което ще стимулира държавите членки да набавят съвместно най-критичните и спешни отбранителни продукти с оглед на непровокираното нашествие на Русия в Украйна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
253 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини