Президентът Радев: Финансовата децентрализация на общините е ключът към устойчивото развитие на българските региони

  • 19 юни 2023 21:27

  • 725
  • 0
Президентът Радев: Финансовата децентрализация на общините е ключът към устойчивото развитие на българските региони
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

За дългосрочното и устойчиво развитие на общините е необходима финансова децентрализация, ефективни механизми  за разпределение на средствата и усъвършенстване на процедурите за обществените поръчки.

Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който по покана на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) участва в Заключителната конференция за общински мандат 2019 – 2023 г., която се провежда в Пампорово, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Пред участващите във форума представители на местните власти от цялата страна държавният глава посочи, че отключването на икономическия потенциал на българските региони изисква финансова самостоятелност на местно ниво. Президентът Радев открои необходимостта от диалог с гражданите и политическа ангажираност на всички нива за изработването на прецизни и прозрачни механизми за обществени поръчки и ясни критерии за разпределение на средствата. Инвестицията в човешкия капитал по места е от първостепенно значение за преодоляването на изоставането на редица региони, подчерта държавният глава.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на изрази признателността си към българските кметове, които по думите му са в края на един от най-предизвикателните мандати в новата ни история, белязан от безпрецедентни световни и местни кризи.

Президентът Радев: Има и други важни теми в държавата, освен избора на Сарафов

„Именно вие преведохте хората в тези кризи, вие олицетворявахте държавата и вдъхвахте увереност, дори когато някои институции абдикираха“, посочи президентът Радев. Държавният глава открои редица постижения на местната власт, сред които разгръщането на нови производства, привличането на инвестиции, както и на европейско и национално финансиране за инфраструктура, социални програми и подобряване на средата за живеене

.

Президентът Радев посочи и основните проблеми пред общините днес: демографска криза, растящи регионални дисбаланси и неравенства, предизвикателства пред пограничните и планински райони, липсата на работна ръка, ниското заплащане на общинската администрация при растящо натоварване и ограничени правомощия.

„И най-големият проблем – все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната власт“, подчерта държавният глава.

Президентът Радев открои приноса на служебните правителства, които успяха да изградят ефективна комуникация с местната власт за оказване на помощ във важни процеси за по-устойчиво развитие на общините.

Държавата трябва да се ангажира много по-активно с изграждане на индустриални зони по регионите във взаимодействие с общините, заяви президентът и допълни, че практиката е показала, че при наличието на необходимите условия, местната власт се организира много бързо за привличане на инвеститори и задвижване на икономиката. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на благодари на представителите на местната власт за това, че не чакат централната власт да стигне до тях, а сами постигат успехи.

Местната власт е минимоделът на държавата и просперитетът на всяка община означава просперитет и за България, посочи още държавният глава. Президентът Радев призова кметовете да продължат да утвърждават авторитета на местната власт, като работят прозрачно, честно и в интерес на гражданите. Българските общини и техните ръководства трябва да имат свободата да гледат напред, да работят за дългосрочното, устойчиво развитие на общините, посочи още държавният глава в приветствието си на конференцията.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини