Валентин Радев: За Украйна отиват боеприпаси от оперативния запас, не войскови

  • 11 юли 2023 15:47

  • 720
  • 0
Валентин Радев: За Украйна отиват боеприпаси от оперативния запас, не войскови
© Булфото архив

"За снарядите, които да изпратим на Украйна, условно казваме, че са стари. Те имат още срок за функциониране. Предполагам, че се предлагат такива, които са в края на жизнения им цикъл". 

Това поясни пред БНР полк. Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018, бивш зам.-министър на отбраната, военен експерт и бивш вътрешен министър. 

Той подчерта, че се вземат боеприпаси от оперативния запас: "От тези, които ни трябват, ако във военно време се налага да въоръжаваме тези, които ще бъдат повикани в армията. Те са извън нуждите на войската в момента. Тя си има достатъчно и те се наричат войскови запаси". 

Министерство на отбраната: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

В предаването "12+3" полк. Радев посочи, че говоренето на президента по темата не е от неразбиране или незнание, а защото адресира тезата си към определена група хора, която му симпатизира: "Той има цялата информация. Бил е и част от въоръжените сили. Истината я знае". 

По думите му няма никаква опасност, камо ли радиоактивна, от касетъчните бомби, тъй като те са класически боеприпаси.

"Касетните елементи, които падат, действат като противопехотна мина. Те са средно до 4 кг. Падат свободно, от височина касетата се отваря и ги разпръсква върху площ с размер на едно или две футболни игрища. Падат и уцелват. При удар с твърда повърхност - земя, камъни, дървета се взривяват и осколките поразяват противника. Но част от тях не се взривяват и остават. Ако не се унищожат, стават опасни. Според статистика на международна организация 96% от жертвите от касетни боеприпаси са цивилни граждани, като 92% от тях са деца. Има касетъчни боеприпаси със самоликвидатор".  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини