САЩ поръчват снаряди от България за над 400 млн. долара

  • 17 юли 2023 22:05

  • 5779
  • 0
САЩ поръчват снаряди от България за над 400 млн. долара
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

САЩ поръчват снаряди от България за над 400 млн. долара. Това става ясно от договор между Департамента на отбраната на Съединените щати и американски посредник. Досега не е известно у нас да се произвеждат поръчаните 155-милиметрови снаряди.

От документи на американските власти, с които разполага БТВ, става ясно, че договорът е подписан на 30 януари тази година и е в сила до 24 май 2024 г. Поръчката е на стойност близо 402 млн. долара.

В документа от Фeдepaлнaтa cиcтeмa зa oбщecтвeни пopъчĸи пише, че снарядите ще дойдат от Пентагонът: Касетъчните боеприпаси са пристигнали в Украйна.

Техният калибър е 155 мм. Според министъра на отбраната Тодор Тагарев България не разполага със 155-милиметрови снаряди.

„Незабавен трансфер от боеприпаси за Украйна от съществуващите запаси с калибър 155 мм – в това направление България няма да вземе участие, тъй като не разполага с такива боеприпаси“, обяви на 29 юни Тагарев. 

Според служебната власт държавното оръжейно предприятие ВМЗ-Сопот може само експериментално да произвежда такива снаряди.

„ВМЗ никога не изнася директно. Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни разрешителни от комисията, ВМЗ не търгува, а е просто производител“, разясни през март служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Днес от икономическото министерство и ВМЗ Сопот потвърдиха това за bTV и допълниха, че е възможно и серийното производство на 155-милиметрови снаряди.

Все още нямаме коментар от американската компания, спечелила поръчката за над 400 млн. долара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5779 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини