Парламентът във ваканция от 5 август

Булфото
share

Депутатите излизат във ваканция от 5 август, стана ясно след гласуването в пленарна зала. Почивката им ще продължи до 31 август включително. От 179 гласували народни представители "за" предложението гласуваха 102-ма депутати, "против" бяха 75, двама се въздържаха.

Беше отхвърлено предложението на Цецка Цачева на 5 август да има извънредно заседание на Народното събрание с дневен ред – обсъждане на първо четене на промени в Изборния кодекс, внесени от депутатите от ГЕРБ. В четвъртък и петък – 1 и 2 август, ще има редовни пленарни заседания. Днес до 18.00 часа ще бъде внесена програмата за пленарните заседания за четвъртък и петък.

"Демагозите от ГЕРБ, които два месеца ходят по курорти, вместо да работят като нас, не внасят проект за решение за отмяна на ваканцията на парламента. Къде ви е проекторешението? Къде са Бойко Борисов и Цветан Цветанов? На каква ваканция ще ходи Цветан Цветанов, като е с мярка за неотклонение", коментира зам.-председателят на Народното събрание Христо Бисеров от ДПС преди гласуване на решението за лятната ваканция. Той нарече дебатите спор "колко дявола могат да се поберат на върха на една игла".

Преди това депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева и депутати от ДПС влязоха в спор за това дали след промяна на началото на ваканцията - от 1 на 5 август, парламентът ще заседава редовно или извънредно. Лидерът на ДПС Лютви Местан се обърна към Цачева с думите: "По време на вашия мандат като председател на 41-ото НС имахме решение на промяна на текста за ваканцията на парламента. По ваше време през август 2009 г. сме работили в периода от 1 до 10 август. За всеки ден ли обявявахте извънредно заседание?”, попита той. "Не можехме да обявим дневен ред от 1 до 3 август, защото щяхме да влезем в противоречие на правилника преди да се гласува това решение за промяна на периода на ваканцията”, каза още Лютви Местан.

Водещи новини

Още новини