Депутатите ни дискриминирани с ваканцията

  • 05 август 2013 09:58

  • 2451
  • 8
Депутатите ни дискриминирани с ваканцията
© Булфото

Българските депутати май ще излязат най-работливите в света, ако сравним продължителността на лятната им ваканция – 32 дни, с отпуска на колегите им от други законодателни събрания, пише "Труд".

Членовете на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще почиват малко повече от българските народни представители – 38 дни – от 2 август до 9 септември. Общите дни на почивка, командировки и работа в избирателните райони при янките обаче са цели 110. Ако прибавим уикендите – 105 дни, и официалните празници – 10, излиза, че конгресмените прекарват в Капитолия едва 140 дни. Това си е добра почивка, при условие че за средностатистическия американец няма гарантиран годишен отпуск.

Депутатите от федералното събрание на Германия – Бундестага, са във ваканция още от 29 юни и ще се съберат чак на 2 септември – и то само за два дни. Това прави 71 дни нонстоп ваканция. Иначе пленарните заседания в Берлин са обикновено две седмици в месеца, но общо само 16 седмици в годината. Излиза, че немските депутати имат доста свободно време. Едва ли, тъй като повечето от тях ще ви кажат, че им остава време само за около седмица почивка със семейството. В останалите дни обикновено имат срещи в избирателните си райони, заседават с партийните структури и приемат посетители.

Австрийските депутати имат също дълга ваканция – последното им заседание бе на 5 юли, а ще се съберат отново едва след 58 дни, в началото на септември. На сайта на националното събрание на Австрия специално е обяснено, че работата на депутата е основно в комисиите и срещите му с други политици или избиратели, затова празната зала не означава, че избраниците дезертират от задачите си.
Британските членове на Камарата на представителите имат 46 дни лятна ваканция – от 18 юли до 1 септември включително. Освен това те нямат пленарни заседания в продължение на две седмици в края на май, почти цял месец наесен – от 13 септември до 8 октомври, една седмица през ноември и малко повече от половин месец по Коледа. Повечето депутати твърдят, че са заринати с толкова много кореспонденция с избиратели и обществени ангажименти, че времето, в което нямат пленарни заседания, им помага да разчистят работата си и да отметнат ангажиментите си.

Въпреки че са ощетени откъм отпуск, българските депутати не са дискриминирани в почивките – те заседават обикновено по три пленарни дни в седмицата, и то с изключение на празниците. През останалите два дни твърдят, че работят в комисии или в избирателните си райони, но има избраници, които не са били виждани от избирателите никога след влизането в парламента. Залата в Народното събрание също често е празна като във Виена – най-вече по време на парламентарния контрол.

Макар и с най-малък отпуск, българските депутати са единствените в света, които бяха изпратени на море с народен протест, който ги освирка. Явно за избирателя е важно и качеството на работа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2451 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
stoiko

2013.08.06 | 12:44

8
Pove4eto ot tjach sa negramotni,zasto pove4e otpuska.
Боздуган

2013.08.06 | 09:20

7
ЕТО КАК СИДЕРОВ ГО НАЧУКА НА БОЙКО, ЦВЕТАНОВ, ПЛЕВНЕЛИЕВ И ВСИЧКИ НАС : Ръководители на парламентарните комисии. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО ЕНЕРГЕТИКА: Рамадан Аталай (ДПС) - председател. Мустафа Карадайъ (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ: Нигяр Джафер (ДПС) - председател. Тунчер Кърджалиев (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ: Христо Бисеров (ДПС) - председател. Хамид Хамид (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО ОТБРАНАТА: Янко Янков (ДПС) - председател. Четин Казак (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО БЮДЖЕТ И ФИНАНСИ: Йордан Цонев (ДПС) - председател. Рушен Риза (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ✔ КОМИСИЯ ПО ТРАНСПОРТ, ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ И СЪОБЩЕНИЯ: Камен Костадинов (ДПС) - председател. Ердинч Хайрула (ДПС) - заместник. - нататък останалите от АТАКА и БСП. ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ Има, разбира се, още парламентарни комисии, ала сега тук да не ги изреждам всички - вижте ги на сайта на Народното събрание. Само искам да посоча, че в останалите комисии като заместник председатели са избрани и: Нигяр Джафер, Дурхан Мустафа, Мустафа Карадайъ, Хасан Хаджихасан, Хюсеин Хафъзов, Рамадан Аталай, Рушен Риза, Ахмед Башев, Четин Казак, Тунджай Наимов, Джевдет Чакъров - депутати от етничската партия ДПС. Първата власт - законодателната (парламента). Втората власт - изпълнителната (правителството). Третата власт - съдебната. Четвъртата власт - медиите. Вижте какви видни българи владеят Първата власт на България.
магнер 67

2013.08.06 | 02:19

6
Разликата е, че едните наистина работят и правят някакви промени и закони в полза на народа, това е някъде там в "белите" държави...А у нас идеята е само една: да се краде, да се краде повече, да се краде колкото може и такива закончета да се измислят, че като паднат от власт пак никой нищо да не може да им направи.... Да са ни живи и здрави "народните" депутати!!!!
Питон 357

2013.08.06 | 02:19

5
Почиват защото са си свършили работата. А тия нашите никои не ги е насилвал да влизат в Парламента.Щом искат почивка АУТ.Ще имат бая време да си починат.Дискриминирани били.Боклуци алчни ненаситни.
иво

2013.08.06 | 02:19

4
Ей това е !! Пак си мерим п*шките с другите - този толкова,оня толкова.Що глефаме другите -нас си да погледнем.Шепа народ - две шепи хайдуци - работиха 1 месец , и се умориха ..... ами ЧАО тогава,ще дойде друг ,който ще работи повече.

2013.08.06 | 01:06

2
Поне да имаще полза от работата им. О, пардон, има но не е за нас.
Има разлика!

2013.08.06 | 01:07

3
Няма парламент в в света, избран в нарушение на конституцията. няма парламент в света, заграбил властта, единствено с цел корупция. Няма парламент в света, който да се радва на такава подкрепа, кано нашите юнаци. Тея трябва да изчезнат веднага, или разделението на обществото, на което разчитат, може да прерастне в нещо, за което на ми се мисли! И щи ми искат почивка! От какво бе труженици?

2013.08.05 | 21:13

1
В САЩ, Германия и Австрия , населението не знам колко почива но доходите са им по 10 на нашите.Така че 10 пъти по малка отпуска за депутатите.Ако отпуската е 20 работни дни ,делено на 10 ,значи 2 дни отпуск им се полага.Повишават доходите на населението увеличаваме им отпуската.

Добави коментар

Водещи новини