Обзор 2022 (Част I): Когато Путин стана новият COVID…

  • 28 декември 2022 10:27

  • 4097
  • 0
Обзор 2022 (Част I): Когато Путин стана новият COVID…
© Getty Images/Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Случилото се през последните две години се показа като едно умалено (само че) огледално копие на събития отпреди столетие. Краят на Първата световна война се слива с началото на Испанския грип, който продължава две години. 

И огледално и наопаки в последователността: 

Сто години по-късно се случи новата война в Европа да съвпадне с края на COVID пандемията, която продължи две години. Да видим колко време ще продължи новата война и, ако наистина събитията са огледални – дали „огледалният образ“ на Първата световна война ще бъде Последната световна война… човек винаги трябва да мечтае!

Две предвидими (според мнозина) и избежни (пак според тях) събития, които обаче удариха планетата ни със страшна сила – COVID и войната в Украйна. Според някои философи обаче нищо не е избежно и всичко е неизбежно; ако е било избежно, сме щели да го избегнем, щом се е случило, значи е било неизбежно. 

Но да оставим философите настрани – да си философстват – и да хвърлим едно око на случилото се през тази трета година на пандемията и първа на войната. 

Януари 

Започна с големи надежди. Две години пандемия ни се струваха тежест… Колко наивни…

Мислехме, че нещата вече трябва да започнат да се оправят. И те започваха. Но февруари бе близо…

Както и да е. Преди това обаче януари ни поднесе:

Протести на антиваксърите. Още навръх Нова година фен на възраждащата се партия се озова в центъра на София с граната. После се хвалеше с това, а още по-после зовеше и за насилие, нищо, че наскоро беше задържан. Заяви, че е от „Армията на Христос“ и се почувства някак важен. Между другото, някой помни ли какво стана с тоя човек…? Помним, че от партията се разграничиха от него… 


Задържаният с гранати пред БНБ: 22 години съм в Армията на Христос

Въпреки, че още месец по-рано любимият им Кремъл въведе задължителната ваксинация, антиваксърите излязоха на протест пред Народното събрание и обявиха, за пореден път, Сорос и Бил Гейтс за врагове на тутраканската селищна система, сатанисти, рептили, масови убийци и още няколко неща. 

Маските бяха зло, бяха, „за да мълчите“, а ваксините пак и пак бяха „експериментална течност“ (с която някои от техните депутати после се оказаха ваксинирани, но това е друга тема…)

Някои анализатори съзряха „тренировка“ на партията на възраждащите се – да видят дали им се получават протестите; и не останаха разочаровани. Получиха им се. Някои анализатори също така предупредиха, че тази „тренировка“ ще доведе по-късно и до анти-НАТО и анти-ЕС протести, но оптимизмът, изглежда, надделя и предупрежденията бяха игнорирани. Оценяваме иронията…


Добре дошли в джунглата! Вече с бой и насилие ще се решава кой какво иска

Джокович стана лице на антиваксърите, защото отказа да се ваксинира и гледа Австралия оупън по телевизията. Немалка част от българите забравиха как баща му (две години по-рано) обвиняваше Григор Димитров за разпространение на COVID, и се юрнаха да го защитават – къде, защото е балканец, къде, защото е антиваксър. Дойде им добре да си имат шампион в лагера.

Мангъров все още беше медийна звезда. Малко неприятно се получи, когато се оказа, че депутатите от любимата партия на антиваксърите са… ваксинирани. Но няма страшно – малко по-късно прокуратурата подхвана журналистката, която направи разкритието.

Междувременно Путин започваше подготовката си за нахлуването в Украйна. 

Две важни (направени още тогава) заключения: „Най-важното, което видяхме от протеста е, че антиваксърите се събират в няколко автобуса“ и „Гледам протестите и си мисля: … първи братовчеди не трябва да се женят и да правят деца…“


Най-важното, което видяхме от протеста е, че антиваксърите се събират в няколко автобуса

Гледам протестите и си мисля: … първи братовчеди не трябва да се женят и да правят деца…

Интернет реагира на протеста…

Януари война все още нямаше, кабинетът на „Промяната“ изглеждаше стабилен и на някои стари кадри все още не им беше забавно – смятаха, че ще се наложи да се наместят в новата посока, западните партньори бяха оптимисти и се наложи ДПС да подкрепи падането на ин хаус процедурите. 

Инхауса кè падне!

А Путин все така си се готвеше за война…

Грозни двойни стандарти (или как протестите бяха само за загрявка)

Дойде февруари 

Антиваксърите се вдъхновиха (не от друго, ами) от шофьорите на камиони в Канада и съзряха шанс за „свобода“ от – както я наричаха – пЛандемията. 

Не им се получи. 

На връх 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма – руската посланичка ни каза, че България не е мишена засега, но това може да се промени… Демек: можем да станем мишена, ако не внимаваме в картинката. 

Това беше част от подготовката за войната в Украйна и България трябваше да бъде сплашена още преди това. Не че не сработи, де… и до днес на някои им е мокро на стола. 


Не сме мишена. Не сме ли…?

Дойде средата на месеца и на всички започна да им става ясно, че COVIDът лошо е ударил Владимир Путин. Предупрежденията от САЩ не закъсняха, но на мнозина им се сториха смешни. 

Междувременно от Кремъл казваха, че само луди и неморални хора могат да казват, че Москва планира да нападне Украйна. 

За да засили драматизма в постановката, Путин започна да „изтегля войски“ – от онези, които беше струпал по границата, които уж бяха там за учение… И като се замисли човек, че и до днес има хора, които се връзват на тази версия… 

Русия изтегля войски – най-обикновен номер

Светът е ОЛИМПИАДА 

Започна Олимпиадата и войната беше отложена за малко. Според някои анализатори, китайците са принудили (или помолили, както предпочитате) Путин да не напада преди края на игрите. И той ги послуша. 

Със Световното по футбол в края на годината и Олимпиадата – в нейното начало, бяха отбелязани две много спорни домакинства – Китай и Катар. И двете СИЛНО критикувани за неспазване на човешките права. 

Колкото повече светът отива на зле, толкова повече си проличават „истинските цветове“

Оказа се, че не ние сме „неморални“, защото сме предвидили нападението, а…

Войната започна

Още на 24 февруари, с началото на инвазията, в България се показаха всички зависимости и думата „война“ им се стори неподходяща за „специалната операция“ по избиване на жени и деца. 

Копейкините и другите предатели на България вече мечтаят за десант в Приморско

Интересен се оказа фактът, че същите тролове в интернет, които работеха в полза на COVID, започнаха да работят в полза на Путин. 

Преди казваха, че COVID няма, после започнаха да казват, че война няма. После казваха, че войната е справедлива, но все пак я няма… И набраха последователи, да се чуди човек на мозъчната каша на публиката…

И така – хем по поведението на троловете, хем по вредата за човечеството, Путин се оказа новият COVID.

Путин ли е новият COVID?

Нямаше как да не си припомним думите на Борис Немцов, убит от „неизвестен извършител“ с четири изстрела в центъра на Москва… пред Кремъл на 27 февруари 2015 г.:

„Без Путин всичко ще е по-хубаво. Ще харчим пари не за война със съседите, а за болници и училища; няма да се борим с Америка, а с бедността; ще търгуваме не със суровини, а с технологии; няма да мислим как да се харесаме на китайците, но и за нашата роля в европейската цивилизация.
И ще се заемем с промяна в собствената си страна, а не със завоюване на чужди земи.
Омръзна ни тази параноя и омраза към целия свят.
Няма Путин – има Русия, има Путин – няма Русия“.

Март

Март месец дойде с две нови опорки: „България се управлява от американското посолство!“, каза човекът, който най-после си призна за срещата с руската посланичка на 1 март.

Както и: „Защо за украинците има 40 лв. помощи, а за нас няма?

И така се роди теорията, че понеже земята е кръгла, копаенето на дъното е всъщност по-бавен начин да стигнеш висоти… ама през обратната страна за земното кълбо.

На 10 март беше годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. И тогава „опоркаджиите“ не спряха да припяват за ония 40 лв. 

Което доведе до логичното заключение: „Разбирате ли… те завиждат на хора, които бягат от война, домовете им са разрушени, а близките им вероятно избити. А днес е годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Какъв контраст между поколенията. Какво ли се е случило с българите между четирийсетте години на ХХ век и днес? А, да – случи им се Кремъл“. 

Такова падение – да гледаш в джоба на бягащ от войната – това трудно се постига сред нормални хора

Междувременно в Русия стана още по-неприятно да се живее…

Какво правят тези руски полицаи с гражданите в Москва?

Арестуваха руски ветеран за „нацистка символика“ – носел надпис „Не на войната“

Пробваха и „икономически“ да извинят навеждането към Кремъл, но и това не се получи много добре…

Смешен плач. Украинските туристи у нас са били 4 пъти повече от руснаците

О-о-о, за малко да забравим: март месец роди ново дъно за копаене (или висина – зависи от коя страна на земното кълбо ще гледате), а именно: забраната на руската пропаганда е „ограничаване на свободата на словото“.

Къде са сега оплаквачките на „свободата на словото“ на руските държавни телевизии?

Уил Смит не си сдържа нервите и удари шамар на Крис Рок по време на Оскарите. Причината беше, че Рок направи шеговит коментар за плешивината на съпругата на Смит, която първо му се хареса и се засмя. После обаче погледна съпругата си и видя как тя върти недоволно очи. Което рязко смени изражението му и последва каквото последва. 

Интересното е, че… не знам как да го кажа… клавиатурните тролове, занимаващи се със защитата на COVID и Путин, съзряха още една мозъчна дъвка за разтягане. „Шамарът на Уил Смит по време на Оскарите бил таен код, с който да се даде сигнал на оперативни работници, с който да започнат План Б“. 

Конспиратори видяха „връзка“ между шамара и войната в Украйна (+списък с фейкове)

Март месец се заговори за даването на оръжие на Украйна. Разбира се, съвсем по нашенски, проблемът беше решен чак декември и то половинчато. Но това е съвсем друга история… Важното е, че „сценаристите“ не стояха със скръстени ръце и именно март месец родиха идеята, че даването на оръжие е равно на намесване във войната. Тогава четирихилядниците (а този термин още не съществуваше март месец) се напънаха и надскочиха себе си: заговориха, че скоро ще ни мобилизират и изпращат да се бием срещу руснаците. 

Най-странното е, че лъжата им се получи, хората масово взеха да я повтарят като мантра и нивото на стреса се вдигна в и без това доста стресираното ни общество. 

За малко да забравим…
Арестуваха Бойко Борисов и

го разходиха до полицията. По същото време се появиха кадри на арестант със замаскирано лице и ръце в джобовете… много стресиран. 

Едни бяха силно обезпокоени, други предложиха 17 март да е новият национален празник на България. Това беше датата на ареста.

От стрес, съпартийците така се разтресоха, че объркаха линиите и за кратко скъсаха евроатлантическата си посока и отдолу се показа малко червено… „От партията призоваха България да се „пази“ от войната в Украйна“ се появи като интро към новина на bTV. А вътре пишеше: „„Той [Вежди Рашидов] видя и геополитически контекст: „Ако станем участници във война, това е национално предателство и престъпление – пазете България от война!““

Вежди не за последен път направи подобен коментар в източна посока, но дотогава имаше все още доста време…

От „ДеБАЦЕфикация“ до „нови санкции за Челси“ (или как хората реагират на „случката“)

________________________

ТУК можете да намерите Част II на обзора на 2022 г. ↓↓↓

Обзор 2022 (Част II): Когато заляха България с опорки, а правителството беше взривено отвътре

Последвайте канала на

Александър Томов
4097 0

Свързани новини

Водещи новини