Русия изтегля войски – най-обикновен номер

  • 15 февруари 2022 13:56

  • 3683
  • 0
Русия изтегля войски – най-обикновен номер
© Getty Images

Русия изтегля войски обратно към казармите. Не се оставяйте и за секунда дори да си мислите, че това е добра новина. Това е най-обикновен номер. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13460

Руснаците проведоха какви ли не срещи с кой ли не, но дори не отговориха на искането за среща, отправено от Украйна. Посланието е повече от ясно – Украйна е най-обикновен заложник, а със заложниците никой не разговаря, те са просто разменната монета. 

Играта е: Русия да използва заложника, за да получи от Запада редица абсурдни искания. Едно от които е неимоверната тъпотия – НАТО да спре да се разширява (Кремъл си играе на главен „казвач“ кой какво да прави на тая земя), че и да се върне към границите си отпреди 1997 г. 

Сега Русия връща войници към казармите от границата. Голяма работа. Най-вероятно това са най-обикновени наборници, които така или иначе са безполезни там. 

Жестът е просто за да могат, когато измислят повод, да кажат: нападнаха ни в гръб, докато ние се изтегляхме. Като нищо може да взривят няколко свои камиона и да кажат, че са ги нападнали.

Нищо ново – през 1939 г. така влязоха във Финландия, атакувайки собствените си части, разположени в Карелския провлак, обвинявайки финландците, за да имат „повод“. 

Смятам, че двете основни причини Русия да прави това бутафорно изтегляне са:

1. да успокои страстите поне малко и да притъпи бдителността; да успокои хората и няколко тъпи политици тук и там, че не е агресор (казвам „хората“, защото е ясно, че разузнаванията на всички държави са наясно с истинските намерения);

2. да каже, че са ги нападнали в гръб и да продължи пропагандата, че „Русия никога не започва войни“. Което е пълна лъжа, защото дори и Втората световна война е започната от Русия в съюз с Германия. Но това е забранено със закон да се споменава в Русия. Защо ли…?

Да не говорим за Афганистан, Грузия, Чечения, Крим…

В същото време руската Дума ще гледа проекти за признаване на Донецката и Луганската народни републики. 

Спокойно може, признавайки сепаратистите в Украйна за независими държави, веднага след това да получи искане от същите тия „независими народни републики“ за „помощ“. Ще бъде като клането в Казахстан от януари, където „миротворците“ бяха помолени от местните власти да „помогнат“ за овладяването на ситуацията. Нахлуха с въоръжението си и жертвите бяха стотици. 

Кремъл е предупреден от всички западни държави, че започне ли конфликт в Украйна, ще започнат и ответните реакции; сега се опитват да го извъртят „помощ“ за братски народни републики или „засада в гръб и ние само се браним“. 

„Русия няма да нахлуе в Украйна, ОСВЕН АКО НЕ НИ ПРОВОКИРАТ". Това заяви руският посланик в ЕС Владимир Чижов в интервю за британския в. „Гардиън“.

„Ако украинците предприемат атака срещу Русия, вие не трябва да бъдете изненадани, ако ние контраатакуваме. Или ако те започнат да убиват по един възмутителен начин руски граждани независимо къде, в Донбас или на друго място“, каза той. 

(например в Донецката и Луганската народни републики...?) 

Понеже споменах Финландия, как са започнали Зимната война и номерата на Кремъл, ще спомена, че и тогава има една марионетна псевдо-държава, наречена Финландска демократична република. Във Финландия е сформирано „правителство“ от комуниста Ото Кусинен, избягал в Русия през 1918 г. Това „правителство“ и Финландската демократична република не са признати от никого. Група хора се събрали и казали, че са правителство и си имат „държава“. 

Но СССР ги признава и тогава Финландската демократична република поисква „помощ“ от СССР. Останалото е кървава история. Толкова за мита, че Русия войни не започва. 

Getty Images

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3683 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини