Такова падение – да гледаш в джоба на бягащ от войната – това трудно се постига сред нормални хора

  • 10 март 2022 17:02

  • 8242
  • 0
Такова падение – да гледаш в джоба на бягащ от войната – това трудно се постига сред нормални хора
© Novini.bg

„България се управлява от американското посолство!“, казва човекът, който най-после си призна за срещата с руската посланичка на 1 март. Просто нямаше как да се крие повече. Колко други такива срещи е имало, можем само да гадаем. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13496

Той твърди, че са обсъждали осигуряване на безопасността на нашите сънародници в Украйна, но със същия успех може да каже, че са обсъждали космическа програма или честванията на Нова година… Какво наистина са обсъждали само те си знаят, а доколко народът му вярва е съвсем друга история. 

Той – същият, който без капка доказателство, заявява, че България се управлява от чужди посолства, говорейки за американското – каза, че „изнесената от премиера Кирил Петков информация за такава среща цели да се направят внушения“.

За такъв когнитивен дисонанс, ако не беше политик от парламентарно представена партия, щях да го нарека дебил. Глава, която може да роди подобно извъртане, не предполага собственикът ѝ да стигне по-далеч от това да се задави с дъвката си. Фактът, че е в Народното събрание говори, че е по-интелигентен от демонстрираното. Остава за нас да се съмняваме дали не се прави на ударен…

A прави ли ви впечатление как изреченото от руските политици, било Лавров, било Песков, било и Путин, след няколко минути се преповтаря от десетки, ако не и стотици хора в интернет. Дори със същите думи. 

Да… няма как, колкото и да го мислим, за толкова кратко време, толкова много еднотипни мнения, съвпадащи до запетайка, да се появят. За това си трябва организация. 

Организация, която да накара немалко количество от по-гладките мозъци да започнат изказвания против украинските бежанци, че – видите ли – получавали помощи, че „защо за нас няма 40 лв. помощи?“, че „защо ги настанявате в санаториуми, а ние чакаме?“

Разбирате ли… те завиждат на хора, които бягат от война, домовете им са разрушени, а близките им вероятно избити. А днес е годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Какъв контраст между поколенията. Какво ли се е случило с българите между четирийсетте години на ХХ век и днес? А, да – случи им се Кремъл. 

Такова падение трудно се постига сред нормални хора. Това се постига сред стадо, което от поколения е свикнало само и единствено да оцелява по единично, да мисли за себе си и да ръмжи срещу по-слабия, за да му вземе неговото, и да мърка пред по-силния, за да не го ритне. 

Както и преди, така и сега всичко това се „възпитава“ с голяма доза пропаганда. 

Депутатите, като копейкин, веят думи от трибуната на парламента, от студиата, от пресконференциите, защото за тях няма отговорност. Никой не ги държи отговорни. А, дори и да пожелае, не може – те имат имунитет. А и прокуратурата не се е запрепъвала от бързане да ги подведе под отговорност за думите им. 

По същия начин това говорене се преповтаря от троловете, които в голямата си част са платени. 

Чували ли сте за кремълската „Агенция за интернет изследвания“? Не? Това е т.нар. фабрика за тролове на Кремъл, реално може да се каже, че си е част от военната им структура, защото са част от хибридната война. 

В първите дни, когато започна войната в Украйна, интернет беше залят от опити да се дискредитира Украйна. С фалшиви статии за киевска агресия в Донбас, с расистки новини за правителството на Зеленски и т.н. Включително и опити евреинът Зеленски да бъде изкаран нацист. 

С очите си видях немалко хора от САЩ и Британия да попадат в инфо капана на инфо войната. Те заявиха, че не ги интересува Украйна, защото там живеят нео-нацисти. За щастие, онези с елементарни възприятия са малцинство и светът не обърна гръб на Украйна. Ако беше го сторил, сега нямаше да четем за героичната съпротива, а за войната в минало време и руската победа. 

В България обаче, за съжаление, нещата не стоят така. От гледна точка на историята, която се пише днес, е добре, че България е безгласна буква на световната сцена, защото иначе щеше да е страшно. Колкото и да не ви харесва, този текст не е за да ви накара да се чувствате добре, нито за да захаросва истината. Това е, което е. 

Защото тролове има навсякъде, но тук пропагандата прихваща. Както и вируси и бактерии има навсякъде, но поразяват само слабите организми. Тук явно е благоприятна среда. С ужас установявам, че троловете в България са много по-малко от „полезните идиоти“. „Полезен идиот“ е термин, използван от Кремъл за искрено вярващите в лъжите им, които ги споделят масово.

Кремъл най-много обича известните „полезни идиоти“, като Стивън Сегал, Жерар Депардийо и други известни личности. Преди време са се пробвали с Пикасо, но не им се е получило, а Габриел Гарсия Маркес е бил „полезен идиот“, но на режима на Кастро, а не на този в Кремъл. Съвсем малка разлика. 

„Полезни идиоти“ могат да бъдат и обикновени хора, които са заблудени да вярват, но задължително се иска от тях да разпространяват. Какво по-лесно от това, когато имаш интернет? Безплатна армия от хора, които дори не знаят, че са безплатна армия. 

Прави сериозно впечатление, че голяма, ама наистина ГОЛЯМА част от тези хора живеят в чужбина и по-точно: на Запад. 

Това двуличие си остава загадка, защото те наистина си вярват на щуротиите, които пишат. Тролските профили могат лесно да бъдат различени от истинските. Те или нямат снимка, или имат нещо неконкретно, някаква илюстрация, а вътре са празни, имат няколко приятели и никаква активност. 

Но опорките им се разпространяват от истински „живи“ профили. 

Това е преливане от предишната пропаганда още от времето, когато нямаше интернет. Това са хора, които искат да вярват на онова, което са ги учили бащите им и учителите им. Дори то да е наопаки на онова, в което живеят. Те живеят в Лондон, в Берлин, в Атина, в Рим, но казват, че Путин е велик, Русия е велика и Западът е гнил. Романтиката в главата им казва едно, чувството за самосъхранение – друго. Този дисонанс ги кара да живеят в постоянен стрес и постоянно чувство на истерия и омраза. Те са агресивни и невъздържани. Те търсят конфликта. Те се радват на проявите на насилие от Путин, защото това може да „накаже“ гостоприемника им – чуждата държава, която ги кара да се чувстват унизени. Защо са унизени? По различни причини някои са нискоквалифицирани и работят нискоквалифицирани работи, които смятат за унизителни. Други отчитат факта, че идват от държава-провинция, доскоро съветски сателит, изостанала в науката, изкуството, геополитически и всякак, че гласът на държавата им не се чува на световната сцена, приемат го лично. Трети са ядосани, че романтичната им представа за величието на Източния блок се е разпаднала от най-жестокия сблъсък – този с реалността, когато лично са се оказали в много по-развития Запад. Причини много. 

Но схемата винаги работи по един и същи начин: политикът—трол или интернет потребителят—трол пъхват една непроверена, но силно „романтична“ или силно агресивна информация в пространството, където е безопасно за тях, защото са защитени – от имунитет или от анонимност. 

След това онези – споменатите няколко реда по-горе – подемат „поръчката“, без да осъзнават, че е поръчка, и започват да я повтарят, като често просто я copy/paste—ват (за по-лесно). 

Лошото е, че това „инфо“ поведение, това виртуално поведение, това говорене и гледане на фактите от изкривена перспектива, уврежда хората и ги прави цинични, нагли, безсърдечни, недоверчиви към нормални източници и вярващи на откровени идиотщини, защото им се струват „алтернативни“. 

Но лично за мен най-голямата щета (след самата истина) е покосените чувства и морал. Хората се превръщат в нещо агресивно, аморално, цинично. Започват да се държат така с всички и всичко.

Така приемат света, така се отнасят помежду си, така се отнасят с близките си, така възпитават децата си. 

Ето ви коментари под новината, че храбра украинка защитава държавата си:

Ето и цитат от едно много, много полезно интервю с бивш кремълски трол:

„Разбира се, не всеки пропутински коментар е писан от трол. Имаме си достатъчно убедени хора, така наречените патрЕоти. Ако подозирате, че си имате работа с трол, вижте му профила. По правило троловете имат закрити профили - има опорка да са закрити. Троловете използват снимки, откраднати от някого в [социалната мрежа] Одноклассиники. Крадат снимките на истински хора, слагат им измислени имена, обръщат ги огледално, за да не може да се открият през [руската търсачка] Яндекс. Или някак обработват цветовете на снимката - например я правят черно-бяла, това също затруднява издирването й. Има едни момчета, които работят против "фабриката за тролове", те обръщат обратно огледално снимките, намират оригинала в интернет и го пускат в коментарите: "Виж, че си откраднал снимката бе, идиот. Я да взема да му напиша аз на този човек и да му покажа твойта снимка. Защо не вземеш да обясниш кой си и какво правиш тука?“

Силно препоръчително четиво е цялото интервю >>>> ето тук <<<<<

Силно препоръчително…!

А ето ви и малко реалност, само малка доза: 

????

Никой не е казал, че са бедни - бягат от война, не от бедност. Дрехите им са в Украйна, при бомбите. Но да погледнем профила на коментиралата:

_________

3 март... някой от протокола на Путин се беше измятал с "поздравителен адрес" към българите, нищо че преди Путин казваше за азбуката ни, че е македонска - сега "ни поздрави" и Николова с кисел сарказъм пита защо Зеленски - между бомбите и танковете, и избитите украинци, не ни е поздравил и той...

_________________

Обикновен трол - празен профил, ето:

Още един:

Тези се появяваха copy/paste "на кило":

Нидерландска Калинка:

И от Лондонската школа:

Кух профил:

Но абсолютният хит и загадка... "Топ Фен" (как? защо?):

 

Последвайте канала на

Александър Томов
8242 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини