Бивш украински президент: Забавянето на военната помощ от САЩ за Украйна е колосална загуба

Getty Images
share

Дългото забавяне на Конгреса на САЩ да одобри военната помощ за Украйна е "колосална загуба на време", която позволява на руския президент Владимир Путин да причини повече страдания и да удължи войната, каза бившият украински президент Виктор Юшченко, цитиран от Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14344

Недостигът на боеприпаси принуди украинските сили да предават село след село на фронтовата линия, което породи безпокойство сред западните съюзници на Украйна относно перспективите на Киев да отблъсне руската инвазия, заяви Юшченко в интервю за Асошиейтед прес.

Закъснението "не е фатално" за Украйна, но то принуди украинските висши военни да преразгледат тазгодишната кампания, каза той.

Юшченко подкрепи подходът към отбраната на украинския президент Володимир Зеленски и заяви, че никой украински политик няма да се откаже от територия, за да сложи край на войната.

Юшченко заяви, че би било "голяма грешка" САЩ и Европа да очакват подобна сделка за мир и че това само ще окуражи Путин да атакува отново. Това би дало на Путин "пет или седем години, за да стане по-силен и след това отново да започне това нещастие", каза Юшченко.

Русия продължава сухопътната си офанзива, която отвори нов фронт в Харковска област в Източна Украйна. Юшченко призова западните съюзници да вземат по-бързо политически решения, за да помогнат на Украйна в отбрана.

Руски обстрел в Харков, четирима са пострадали

След като миналия месец американската помощ беше одобрена, президентът Джо Байдън незабавно подписа закон за военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара. Без нея, както заяви директорът на ЦРУ Бил Бърнс, Украйна може да загуби войната до края на тази година.

Въпреки това само малки партиди от помощта са започнали да пристигат на фронта. Това твърдят украински военни командири, които казаха, че ще минат поне два месеца, преди доставките да отговорят на нуждите на Киев да удържи линията, отбелязва БТА.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че администрацията на Байдън "се опитва наистина да ускори темпото" на американските оръжейни доставки за Украйна след продължилото с месеци забавяне от страна на Конгреса.

Въпреки острите си критики към забавянето на САЩ при одобряването на последната военна помощ, Юшченко призна, че Украйна е успяла да си върне значителна част от окупираната територия благодарение на западната подкрепа.

Повече успехи могат да бъдат постигнати, ако съюзниците са единни, каза Юшченко.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14344

Водещи новини

Още новини