Принц Мохамед фалшифицирал подписа на краля под указа за война в Йемен?

  • 20 август 2024 06:33

  • 2956
  • 1
Принц Мохамед фалшифицирал подписа на краля под указа за война в Йемен?
© Gettyimages/архив

Бивш саудитски служител заяви вчера, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е фалшифицирал подписа на баща си върху кралския указ, с който бе поставено началото на продължилата години наред безизходна война на кралството срещу йеменските бунтовници хуси, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия не отговори на въпросите относно твърденията, направени без подкрепящи доказателства от Саад ал Джабри в интервю за Би Би Си, публикувано вчерак. По-късно Ал Джабри призна подробно твърденията отделно в изявление за Асошиейтед прес.

Кралството описва Ал Джабри като "дискредитиран бивш правителствен служител“. Ал Джабри, бивш генерал-майор и служител на разузнаването, който живее в изгнание в Канада, е в отдавнашен спор с кралството, тъй като двете му деца са хвърлени в затвора в случай, който той описва като опит да бъде примамен обратно в Саудитска Арабия. Ал Джабри също така твърди, че престолонаследникът иска да го убие. 

"Не съм дисидент, нито пък съм попаднал в тази ситуация по свой избор“, заяви Ал Джабри пред АП. "Бях високопоставен саудитски служител, посветил се на опазването на страната си, признат за спасител на хиляди саудитски и западни животи. Сега съм баща, който прави всичко възможно, за да осигури освобождаването на децата си.“ 

Твърдението му идва в момент, когато принц Мохамед изпълнява функциите на фактически лидер на Саудитска Арабия, като често се среща с лидери вместо баща си, 88-годишния крал Салман.

Настъпателното поведение на принц Мохамед, особено в началото на идването му на власт около началото на войната в Йемен през 2015 г., се разпростря до по-широки репресии срещу всяко несъгласие или властова база, които биха могли да оспорят управлението му.

Ал Джабри за първи път заяви пред Би Би Си, че "надежден и сигурен“ служител, свързан със саудитското министерство на вътрешните работи, му е потвърдил, че принц Мохамед е подписал указа за обявяване на война вместо баща си. По това време принц Мохамед е министър на отбраната.

По-късно Ал Джабри заяви пред АП, че е постигнал споразумение с американските си колеги от тогавашната администрация на Обама Саудитска Арабия да започне "кампания за въздушни бомбардировки, за да елиминира заплахите от страна на хусите, да установи възпиране и да наложи политически процес без сухопътна интервенция“. След това бившият му началник, тогавашният министър на вътрешните работи на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Найеф, председателствал среща в Саудитска Арабия, на която този план беше официализиран.

Принц Мохамед бин Салман обаче реагирал с "видимо недоволство“ на тази среща и заявил, че може да победи хусите за два месеца при сухопътна офанзива, твърди Ал Джабри.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
nig

2024.08.20 | 07:43

1
циганина къв е нахилен.

Добави коментар

Водещи новини