След критиките на Зеленски: Великобритания увери, че подкрепата ѝ за Украйна остава непоклатима

  • 19 август 2024 17:30

  • 606
  • 1
След критиките на Зеленски: Великобритания увери, че подкрепата ѝ за Украйна остава непоклатима
© Getty Images/Guliver

Британското правителство увери, че подкрепата му за Украйна остава непоклатима. Това бе направено в отговор на критиките на украинския президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, който обвини Лондон, че не доставя на Киев оръжия с далечен обсег, необходими на украинците да се защитават от Русия, предаде АФП.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14341

"През цялата война Обединеното кралство показва истинско лидерство", заяви в събота вечерта украинският президент. "За съжаление, това вече не е така", каза Зеленски и допълни, че способността на украинските въоръжени сили да използват такива оръжия срещу Русия е най-важният стратегически въпрос на тази война.

Обединеното кралство, един от основните поддръжници на Киев от повече от две години, разрешава на украинската армия да използва британски оръжия, за да нанася удари по руска територия, в това число и при настъплението в Курска област. Това обаче не важи за ракетите с голям обсег "Сторм Шадоу".

Помолена от журналисти да коментира тези критики, говорителка на премиера Киър Стармър Киър СтармърКиър Стармър – британски юрист и политик от Лейбъристката партия. Киър Стармър е роден на 2 посочи единствено, че британската позиция не се е променила, що се отнася до употребата на тези оръжия. В същото време тя подчерта "непоклатимата" подкрепа на Лондон за Киев.

Зеленски отново призова западните си съюзници да изпратят оръжия с по-дълъг обсег

"Министър-председателят остава категоричен в своята подкрепа за Украйна", каза говорителката. Тя допълни, че Стармър "е възхитен от куража, който показват украинските войници".

Британски медии съобщиха миналата седмица, че украинската армия използва танкове "Чалънджър 2", доставени от Обединеното кралство, в своето настъпление в граничещата с Украйна Курска област. Украинските сили предприеха на 6 август най-голямото нахлуване на чужда армия на руска земя от края на Втората световна война и свариха руските войски неподготвени, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Украйна обясни, че иска по този начин да създаде буферна зона, за да може да защитава собственото си население.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
606 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Борето Жонсън

2024.08.19 | 19:10

1
Па да, до последната укро.свиня :)

Добави коментар

Водещи новини