ЕК: Утре може да бъде решено за Шенген

share

Европейската комисия очаква и се надява на решение по въпроса за Шенген утре вечер на заседанието на Европейския съвет, заяви в отговор на въпрос Оливие Баи, говорител на ЕК.

Той отбеляза, че дискусията по този въпрос е залегнала в дневния ред на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз и изрази надежда за постигането на решение. В отговор на въпрос дали е възможно отделянето на кандидатурите на България и на
Румъния за членство в зоната, които до момента са разглеждат в цялост, Баи заяви, че не е редно в навечерието на Съвета да бъдат обсъждани всички възможни или хипотетични варианти. Засега Холандия остава единствената държава, която се противопоставя на приемането на България и на Румъния на този етап, като нейни официални представители заявиха, че очакват да видят два последователни положителни доклада по Механизма за сътрудничество и оценка.

След последния доклад на ЕК по механизма по-рано този месец от правителството в Хага заявиха, че през юли, когато ще бъде публикуван доклад за периода на петте години от съществуването на механизма, ще проличи дали желанието им е удовлетворено.

Водещи новини

Още новини