ЕК: Докладите не трябва да се обвързват с Шенген

  • 08 февруари 2012 13:32

  • 821
  • 0
ЕК: Докладите не трябва да се обвързват с Шенген
©

Европейската комисия за пореден път заяви, че напредъкът на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и оценка не следва да се обвързва с темата за приемането на двете страни в Шенген. Двете държави показаха, че са готови да бъдат приети в Шенген, заяви говорителят на комисията Марк Грей при представянето на поредните междинни доклади за напредъка на България и на Румъния по механизма.

Той припомни, че нееднократно председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом
са заявявали, че двете страни са готови за Шенген и трябва да бъдат приети. Комисията няма формална роля в процеса на разширяването на Шенген, коментира Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря Малмстрьом. Това са две напълно различни неща, изправени сме пред политически проблем, техническите изисквания са изпълнени, добави той по повод отказа на Холандия да подкрепи процеса на разширяването на зоната.
По повод изразеното от Хага желание да види "поне два положителни доклада", преди да промени становището си, Грей заяви, че ЕК няма да влиза в дебата дали докладите са позитивни или негативни, защото това е въпрос на политическа оценка. В отговор на въпрос дали се задава край на механизма за сътрудничество, той посочи, че всичко е възможно, а през лятото комисията ще направи нещо малко по-различно с отчитането на напредъка от 2007 г. насам. По неговите думи напредъкът по механизма е като да изкачиш планина, ЕК е като шерпа, който помага, но планината се изкачва от самите държави.
По повод споменатите в доклада съмнения за случаи на нарушения на последните избори у нас говорителят отбеляза, че става дума за сигнали за нарушения. Всякакви съмнения за измами в изборния процес трябва да бъдат разследвани от прокуратурата, това не е първият път, в който тази тема попада в доклада, отбелязвали сме въпросите с купуването на гласове и финансирането на партиите, уточни Грей.
Той добави, че ЕК не препоръчва времева рамка за обхвата на закона за отнемане на имущество, но че той трябва да предоставя мощни средства за конфискация на собственост. Попитан дали комисията разполага с юридически средства, за да повлияе за спазването на нейните препоръки, говорителят заяви, че не може да се каже, че властите системно пренебрегват отправените препоръки. Много положителни промени бяха предприети и те показват, че властите се съобразяват с препоръките, макар и невинаги толкова бързо, колкото сме очаквали, заяви Грей. Нямаме юридически средства, с които да наложим санкции при неспазване на препоръките, но това не е целта и нямаме подобни основания. Най-големият двигател за промените е самото общество, коментира той.

Последвайте канала на

БТА
821 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини