ЕК контролира датския граничен контрол

gettyimages
share

Специалистите ще проверяват новите мерки, прилагани от датските власти, съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде БТА.

По нейните думи ЕК ще прецени дали с въвеждането на граничен митнически контрол Дания не нарушава правото на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, които предвиждат свободното движение на хора, стоки и услуги, едва след като провери как приетите решения от Копенхаген се прилагат на място. Малмстрьом уточни, че наблюдението на действията на Дания ще бъде продължителен процес. В съобщението на ЕК се посочва, че тя си запазва правото на всякакви действия, за които е упълномощена, ако установи нарушения на европейското право от страна на датските власти.

ЕК ще прецени дали с въвеждането на граничен митнически контрол Дания не нарушава правото на Европейския съюз и Шенгенското споразумение, които предвиждат свободното движение на хора, стоки и услуги, едва след като провери как приетите решения от Копенхаген се прилагат на място. Малмстрьом уточни, че наблюдението на действията на Дания ще бъде продължителен процес.

В съобщението на ЕК се посочва, че тя си запазва правото на всякакви действия, за които е упълномощена, ако установи нарушения на европейското право от страна на датските власти.

Водещи новини

Още новини