Отнемат правомощия на Дянков

Булфото
share

Депутатите отнеха правото на финансовия министър да преразпределя парите от държавната хазна между отделните министерства, след като бюджетът за годината е приет. Това ще стане от началото на 2014 година, когато новият закон за публичните финанси, който депутатите днес обсъждат, ще стане факт.

Миналата година Сметната палата публикува одит, според който през 2010-а Симеон Дянков е преразпределил 1,8 млрд. лева от гласувания от депутатите бюджет.

„Засилваме ролята на програмното бюджетиране в същата посока чрез ограничаване на правомощията, които в момента има министърът на финансите. Това ще бъде задача на Министерския съвет, който по Конституция е отговорен за изпълнението на държавния бюджет", каза заместник-министърът на финансите Владислав Горанов.

Законът за публичните финанси, който бе приет след 3 часово гласуване в парламента, предвижда общините да не могат да увеличават дълга си над определен процент, обясни още той.

По думите на Горанов нормите на закона предвиждат, че салдото по бюджета на общината трябва да е балансиран. Законът задава правила, които общините трябва да спазват като принципи при съставянето и изпълнението на техните бюджети, а централизацията и децентрализацията по-скоро е свързана какъв ресурс на какво ниво на държавно управление се разпределя, каза зам.-министърът.

Водещи новини

Още новини