ВАС отмени определение, свързано с конкурса за първоначално назначаване на 28 прокурори в районните прокуратури

  • 02 юли 2024 17:23

  • 585
  • 1
ВАС отмени определение, свързано с конкурса за първоначално назначаване на 28 прокурори в районните прокуратури
© Novini.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд отмени определение № 9569 от 12.10.2023 г по административно дело № 7078/2023 г. на ВАС в частта му, с която са оставени без разглеждане жалбите на 21 участници в конкурса за назначаване на прокурори в районните прокуратури против решения на Прокурорската колегия към ВСС по т. 3.1, 3.2. 3.3, по Протокол № 25 от 05.07.2023 г.

Решенията касаят конкурса за първоначално назначаване за заемане на 28 свободни длъжности „прокурор“ в районните прокуратури, обявен с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ПК на ВСС/ по протокол № 44/30.11.2022г. обн. В ДВ бр. № 96/02.12.2022 г.

Със същото определение върховните магистрати от петчленния състав прекратяват производството по делото и го връщат на тричленния състав на ВАС за продължаване на съдопроизводствените действия в тази му част.

Петчленният съсват оставя без разглеждане жалбите на кандидатите Д. Георгиев и Л. Панчев против определение № 9569 от 12.10.2023 г., постановено по административно дело № 7078/2023 г. на ВАС и  прекратява производството по делото в тази му част. Определението не подлежи на обжалване. 

Борислав Сарафов разпореди проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров

Касационният състав приема, че от събраните по делото доказателства по несъмнен начин е установено, че по предвидения в закона ред е обявен конкурс за първоначално назначаване. Назначена е конкурсна комисия, която провежда писмен изпит. След провеждането му е изготвен протокол от конкурсната комисия, в който е констатирано, че е допусната фактическа грешка в отговора на въпрос 5 като в първото изречение изписването – „продължавано престъпление по чл. 199 НК“, следва да се чете – „продължавано престъпление по чл. 198 НК“. Проведен е устен изпит. Конкурсната комисия извършва класиране на участниците съобразно резултатите от писмения и устния изпит. Класираните участници подават заявления, с които заявяват, че желаят да бъдат класирани. Част от кандидатите заявяват писмено, че няма да заемат длъжността, на която са класирани и няма да участват в конкурса. Въз основа на класирането на изпитната комисия Комисията по атестирането и конкурсите извършва второ и трето класиране. От Комисията по професионална етика към ПК на ВСС са изготвени становища относно притежаваните нравствени качества от кандидатите. В последствие на заседание, проведено на 04.07.2023 г. КАК при ПК на ВСС приема, че е налице нарушение на процедурата при провеждане на конкурса и предлага на ПК на ВСС да вземе оспореното решение, което е прието, така както е направено предложението на Комисията по атестирането и конкурсите към ПК на ВСС. При тези факти се налага извод, че решението по т.3.2 на ПК на ВСС, в което е използван израза ”не назначава”, несъмнено означава, че ПК на ВСС отказва да назначи съответния кандидат, т.е. постановените решения са такива по смисъла на чл. 186а, ал. 6 ЗСВ и подлежат на обжалване съобразно чл. 187, ал. 1 ЗСВ. 
Дали при вземането на това решение са съобразени материалноправните изисквания на чл. 186а, ал. 6 ЗСВ е въпрос по съществото на спора, а не по допустимостта на оспорването. Още повече, че в оспореното решение на ПК на ВСС липсва посочване на каквото и да било право основание за вземане на решението. Освен това в самото решение изрично е посочено, че същото подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му, от което също следва извод, че самият орган съобразява, че взетото решение е по смисъла на чл. 186а, ал. 6 ЗСВ. Върховните матистрати приемат, че що се отнася до т. 3.1 и 3.3, то същите са неразривно свързани с т. 3.2, като първото по същество обосновава взетото решение по т. 3.2, а второто е негова последица. В случая не може да се възприеме тезата, че решението по т. 3.2. е акт по смисъла на чл. 21, ал. 5 АПК. Конкурсната комисия класира кандидатите за първоначално назначаване. Проведено е и второ и трето класиране. Комисията по професионална етика към ПС на ВСС осъществява правомощията си по чл. 186,а, ал. 2 ЗСВ, изготвено е и предложение от КАК към ПК на ВСС, но със съдържание различно от предписаното в чл. 186а, ал. 3 ЗСВ. Поради това оспореното решение не е такова по смисъла на чл. 21, ал. 5 АПК. Да се приеме тази теза означава, че при ново класиране и съответно взетите от ПК на ВСС решения за назначаване в случай на оспорване да се провери и законосъобразността на оспорените решения от 05.07.2023 г., в което производство настоящите жалбоподатели има вероятност да бъдат лишени от правото да участват в процеса с оглед възможността да не бъдат допуснати до устен изпит и съответно да не бъдат класирани. Освен това в т. 3.2 от решението, с което не са назначени участниците в конкурса на длъжността прокурор в районните прокуратури фигурират и лица, които изрично са заявили, че не желаят да бъдат класирани, респективно същите са изразили недвусмислено своя отказ от участие в конкурса.

Определението по административно дело №6214 от 2024 г. не подлежи на обжалване, съобщиха от пресцентъра на ВАС. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.02 | 18:33

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини