Ураганът "Берил" преминава над открито море, след като опустоши източните острови на Карибско море

  • 02 юли 2024 18:06

  • 1123
  • 1
Ураганът "Берил" преминава над открито море, след като опустоши източните острови на Карибско море
© Getty Images/Guliver

Ураганът "Берил" преминава днес над открито море, след като се засили до страховитата пета категория, насочвайки се към Ямайка и Каймановите острови. По-рано той премина през източните острови в Карибско море, като причини смъртта на двама души, съобщи Асошиейтед прес.

В Ямайка е издадено предупреждение за ураган. Пътят на стихията се следи и на Каймановите острови. Според прогнозите би трябвало днес "Берил" да започне да отслабва, но ще остане доста силен, докато преминава утре край Ямайка, над Каймановите острови в четвъртък и мексиканския полуостров Юкатан в петък, според американския Национален център по ураганите.

Центърът предупреждава, че "Берил" ще докара със себе си животозастрашаващи ветрове и бури в Ямайка, където местните власти предупредиха жителите на предразположените към наводнения райони на острова да се евакуират.

"Призовавам всички жители на Ямайка да приемат урагана като сериозна заплаха. Това все пак не е време за паника", заяви премиерът на страната Андрю Холнес.

"Берил" е най-ранната за годината буря пета категория, която се формира в Атлантическия океан, засилвана от рекордно топлите води.

Ураганът "Берил" достигна до категория 5

По-рано днес ураганът се намираше на около 480 км югоизточно от остров Беата на Доминиканската република. Скоростта на ветровете му достигаше 270 км/ч и се придвижваше на северозапад със скорост от 25 км/ч.

Докато "Берил" преминава през Карибско море, спасителните екипи в югоизточната му част претърсват региона, за да определят размера на щетите, като се стовари върху остров Кюрасао на Гренада като четвърта категория буря.

Един човек е загинал в Гренада и един в  Сейнт Винсент и Гренадини според местните власти. Министърът на климатичната устойчивост, околната среда и възобновяемата енергия на Гренада Керайн Джеймс заяви пред АП, че Кюрасао и о-в Малка Мартиника са пострадали значително, като в момента приоритет е доставката на вода, продоволствия и бебешки храни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1123 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.02 | 18:33

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини