Асен Александров: Трябва да олекотим учебното съдържание откъм термини

share

Трябва да олекотим учебното съдържание откъм термини. Трябва да помислим дали някои знания са ни необхидими. Това каза председателят на Сдружението на директорите в средното образование Асен Александров в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според него идеята за обучение на две скорости и с различни учебници не е чак толкова екзотична.

„Съдържанието трябва да е по-леко, темите да са по-лесни и излишната информация да бъде съкратена“, смята Александров.

Според Александров не става въпрос за видове учебници, а да се учи по два учебника. И добави, че според него е добра идея да има два учебника по информационни технологии, защото в някои класове се вижда разликата. 

Трябва да има учебни помагала. Учителят сам ли да ги измисля. 1/3 от учениците са на средно ниво, 1/3 под средното ниво, а 1/3 над него. Учителят преподава на средно абстрактно ниво. Тези, които знаят им е скучно, тези, които не знаят нищо не разбират, отбеляза още той. 

„Има различни начини, по които може да се направи обучението на две скорости. В повечето държави се делят на паралелки“, каза Александров.

По думите му много от учениците се отказват от математиката още в пети и шести клас, защото им се струва прекалено трудна.

Подобно обучение би дало шанс на тези деца да се преориентират в нещо, което им е по-лесно.

Живеем във време, в което информацията не е такава ценност, каквато е била. Сега е важно критичното мислене. Трябва да променим термините, така че да бъдат по-лесно разбираеми, излишната информация трябва да бъде съкратена, посочи още Александров. 

Той коментира и увеличението на учителските заплати с 12.3%. 

Увеличението на парите никога не е достатъчно. Правителството се грижи за учителите, надявам се да продължат с този темп. Идеята е учителските заплати да бъдат 125%, тоест 25% над средните за страната, отбеляза още Асен Александров.

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г.

Водещи новини

Още новини