12 ДЕН ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА: Завършиха поредните преговори за мир между Русия и Украйна

  • 07 март 2022 19:38

  • 22553
  • 48
12 ДЕН ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА: Завършиха поредните преговори за мир между Русия и Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

12 ДЕН ОТ РУСКАТА ИНВАЗИЯ В УКРАЙНА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14687

Проследете всички важни новини за войната:

Последвайте канала на

22:44 | 07 март 2022

Байдън и лидерите на Германия, Франция и Великобритания решиха за нови санкции срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Франция, Германия и Великобритания потвърдиха във видеоконферентен разговор решимостта си да продължат да увеличават разходите на Русия за нейното "непровокирано и неоправдано нахлуване в Украйна", съобщават от Белия дом, цитирано от БТА.

Байдън, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и британският премиер Борис Джонсън подчертаха, че остават отдадени на "ангажимента си да продължат да осигуряват сигурност, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна", се казва в изявление на Белия дом.

Прочети още...
22:11 | 07 март 2022

Кирил Петков пред Ройтерс: България може да иска изключение от санкциите на ЕС за вноса на руски газ и петрол

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това заявява премиерът Кирил Петков в интервю за агенция Ройтерс.

Членка на ЕС и НАТО, България е почти изцяло зависима от доставките на газ от руския Газпром, докато единствената й петролна рафинерия, собственост на руския "Лукойл", осигурява над 60% от използваното гориво в страната. САЩ обмислят продължение на санкциите срещу Русия със забрана на вноса на руски петрол в страната, съобщава още медията.

Прочети още...
21:59 | 07 март 2022

Зеленски призова за международно търговско ембарго на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да въведе търговско ембарго срещу Русия в отговор на нейната военна намеса в страната му, съобщава Нова телевизия.

Той настоя за нови международни санкции срещу Русия, предлагайки както бойкот по отношение на руския петрол и на всякакви други руски стоки, така и спиране на износа за Русия.

Зеленски каза още, че трябва да се засили икономическият натиск, призовавайки влизането в сила на международно търговско ембарго спрямо Русия.

 
Прочети още...
20:22 | 07 март 2022

Путин разположил в Украйна почти 100% от силите, които бе струпал до границите ѝ

Руският президент Владимир Путин е разположил в Украйна почти сто процента от силите, които преди инвазията бе струпал близо до границите ѝ, заяви днес американски служител в сферата на сигурността, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това е най-точната информация, с която разполагаме понастоящем", каза служителят, който поиска да остане анонимен.

Пентагонът нареди през уикенда в Европа да бъде изпратени допълнителни 500 войници. С това общият брой на американските войници в Европа достига около сто хиляди, отбелязва американският представител. 

Прочети още...
20:02 | 07 март 2022

Приключи третият кръг на преговорите между Русия и Украйна

Третият кръг на преговорите между Русия и Украйна е завършил в 19:49 ч., съобщава руското посолство в Беларус.

Представителите на украинската делегация са заявили пред Ройтерс, че е постигнат малък напредък по отношение на хуманитарните коридори.

 

Прочети още...
19:39 | 07 март 2022

Защо руските танкове в Украйна носят знак "Z"?

Неяснотите около войната в Украйна са неизброимо количество – от това защо въобще Владимир Путин разпореди пълномащабна инвазия до въпроса как въобще на този конфликт може да бъде сложена точка. Има обаче един дребен и, за страничния наблюдател, чисто визуален детайл, който е обвит в мистерия.

На всички снимки от районите на сражения виждаме руска бойна техника с изрисувани на нея еднакви знаци. Най-често е латинската буква Z, но има също и V, X, O и други, макар и значително по-рядко. Какво означава това?

Още в дните преди конфликта руските сили не криеха новите обозначения върху танкове, бронетранспортьори, камиони и всякакъв друг подвижен сухоземен инвентар.

Прочети още...
18:18 | 07 март 2022

Два американски ядрени бомбардировача прелетяха над България

Два американски стратегически бомбардировача B-52 „Стратофортрес“ са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Машините, едната от които е с позивна „Горгон12“, са излетели от Великобритания. Минали са през Холандия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария, направили са завой над Румъния и са се оказали в нашето въздушно пространство, като са направили няколко обиколки над Източна България. След това са се насочили към Гърция и Италия.

Прочети още...
17:12 | 07 март 2022

Започна трети кръг на преговорите между Русия и Украйна

Делегациите на Русия и Украйна започнаха трети кръг на преговорите в Беловежска пуща в близост до границата с Полша, съобщава руското посолство в Беларус. 

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, обяви в Туитър, че съставът на делегациите не е променен.

Прочети още...
16:53 | 07 март 2022

Председателят на Съвета на ЕС: Призовах Владимир Путин да спре незабавно военните действия

Председателят на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел съобщи, че е разговарял днес с руския президент Владимир Путин.  

"Обсъдихме трагичната обстановка в Украйна, призовах президента Путин да спре незабавно военните действия и да осигури хуманитарни коридори", уточни Мишел. "ЕС осъжда възможно най-решително руската агресия срещу Украйна", добави той.

Прочети още...
16:23 | 07 март 2022

Самолет с избягалия в Русия украински експрезидент Виктор Янукович кацна в Минск

"Самолет, на чийто борд е пътувал избягалият в Русия бивш президент на Украйна Виктор Янукович", кацна в Минск, предаде киевското издание УНИАН. 

Медията се позова на информация, разпространена от съветника в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко. "Самолетът пристигна днес от московското летище "Внуково" около 15 часа (българско време)", заяви той, цитиран от медията без да разкрива подробности

Прочети още...
16:13 | 07 март 2022

Маршрутът за евакуация от Мариупол е миниран

Маршрут за евакуация от украинския град Мариупол е бил миниран, съобщи Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), след провала на опитите за извеждане на цивилни от обсадения югоизточен пристанищен град. 

Прочети още...
16:08 | 07 март 2022

Украйна: Руски сили атакуваха черноморското пристанище Олвия

Украинското министерство на инфраструктурата заяви, че част от черноморското пристанище Олвия, дадено на концесия на катарската компания „Кю терминалс“, е билo ударенo при руска военна атака, съобщава БТА.

Прочети още...
15:52 | 07 март 2022

Защо Украйна иска от Запада военни самолети?

През уикенда в частен видео разговор с американски законодатели украинският президент Володимир Зеленски отправи „отчаяна“ молба към САЩ да помогнат на Киев с още бойни самолети за борбата му с руската инвазия и запазването на контрол върху въздушното му пространство. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че Вашингтон е дал "зелена светлина" на идеята и понастоящем „много, много активно“ обсъжда предложението, съгласно което съседната на Украйна Полша ще достави на Киев няколко изтребителя съветско производство, като в замяна получи американски Ф-16, за да компенсира липсите, пише АП. 

Прочети още...
15:49 | 07 март 2022

Путин към ЕС: Направете реален принос към спасяването на човешки животи и окажете натиск върху Киев

"Руският президент Владимир Путин в разговор с председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел изложи позицията на Руската федерация относно конфликта в Украйна", предаде РИА Новости. 

"Държавният глава подчерта, че руските военни полагат всички усилия за запазването на живота на мирните украинци", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Прочети още...
15:12 | 07 март 2022

Кремъл: Руските военни действия ще спрат незабавно, ако Украйна изпълни определени условия

Русия иска Украйна да прекрати военните си действия, да направи промени в конституцията си, които гарантират неутралитета ѝ, и да признае Кримския полуостров за руска територия, както и да признае Донецк и Луганск за независими територии. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред Ройтерс.

Прочети още...
14:42 | 07 март 2022

Чавушоглу се среща с колегите си Лавров и Кулеба в Анталия

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че ще се срещне с колегите си от Украйна и Русия Дмитро Кулеба и Сергей Лавров в Анталия на 10 март, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер. 

Чавушоглу посочи, че Турция полага интензивни усилия, за да събере двете страни, и ще организира среща в троен формат на 10 март с участието на външните министри на Русия и Украйна в Анталия в рамките на международния форум на дипломацията там.

Прочети още...
14:38 | 07 март 2022

Медведев поздрави "прозорливия" ЕС за рекордните цени на газа

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев заяви, че "поздравява" Европейския съюз за това, че докара природния газ до рекордно високи цени, налагайки санкции на страната му.

Прочети още...
14:32 | 07 март 2022

Орбан подписа указ, който разрешава разполагане на войници на НАТО в Западна Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан подписа указ, с който се разрешава разполагането на войници на НАТО в Западна Унгария, както и превозването на оръжие през територията на страната до други държави членки на алианса, предадоха Ройтерс и БТА.

Прочети още...
14:32 | 07 март 2022

Известен украински актьор загина при обстрел в Украйна

Известният украински актьор Паша Лий е убит в неделя в град Ирпен при обстрел от руски сили, окупирали града, съобщават редица медии. 

Твърди се, че Лий се е присъединил към Силите за териториална отбрана на Украйна миналата седмица, за да защити родината си, пише Deadline.

Прочети още...
14:06 | 07 март 2022

Одеса обяви тревога

Одеса обяви тревога. 

Властите призовават всички да се скрият в бомбоубежищата. По-рано през деня стотици жители напуснаха Одеса с организиран транспорт заради информацията, че се очаква десант в крайбрежния град. 

Прочети още...
13:35 | 07 март 2022

Третият кръг от преговорите между Москва и Киев ще се състои в Беловежката гора

Третият кръг от преговорите между Москва и Киев след нахлуването на Русия в Украйна ще се състои, както бе предвидено, в Беловежката гора. Това съобщи днес източник, близък до преговорите, предаде ТАСС.

Прочети още...
13:19 | 07 март 2022

Зеленски иска самолети, бойкот на износа и вноса в Русия

Украинският президент Володимир Зеленски днес отново призова международната общност да предостави на страната му военни самолети. 

Във видеообръщение Зеленски поиска и нови санкции срещу Русия, включително бойкот на руския петрол.

Прочети още...
13:01 | 07 март 2022

Кметът на украинския град Гостомел е убит при обстрел

Кметът на град Гостомел северозападно от Киев, където се намира военна база, е убит от руската армия. Това съобщи днес кметството на града - на 12-я ден от нахлуването в Украйна, предаде Франс прес.

Прочети още...
12:57 | 07 март 2022

Русия вкара България в списък на недружествените страни

България бе вкарана в списък на недружествените на Русия страни. 

Днес правителството в Москва заяви, че членките на Европейския съюз, Великобритания, САЩ, Украйна, Швейцария, Черна гора, Австралия и още няколко страни от цял свят са обявени за държави, извършващи недружествени действия спрямо Руската федерация и руски физически и юридически лица.

Прочети още...
12:51 | 07 март 2022

ЕК подготвя нови санкции срещу Москва и настоява за ограничаване на доставките на руски енергоносители

Европейската комисия ще предложи утре мерки за разнообразяване на доставките на енергия в ЕС, за да ограничи вноса на енергоносители от Русия. Това съобщи председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. 

Тя отбеляза, че ЕК работи за осигуряване на защита за потребителите от растящите цени на енергията. Трябва да се отървем от зависимостта от руските изкопаеми горива, заяви Фон дер Лайен. По нейните думи утрешните предложения ще обхванат осигуряването на газ, както и развитието на инфраструктура, годна за пренос на водород.

Прочети още...
12:46 | 07 март 2022

Пекин: Сътрудничеството ни с Москва допринася и за мир, стабилност и развитие в света

Китайският външен министър Ван И изрази подкрепа за руското нахлуване в Украйна, предаде ДПА. 

"Колкото и опасна да е международната буря, Китай и Русия ще запазят стратегическата си решимост и ще продължат всеобхватното партньорство и в новата ера", каза Ван пред репортери в Пекин в отговор на въпрос за западните санкции срещу Москва заради нахлуването. 

Прочети още...
11:28 | 07 март 2022

Anonymous: Ударихме руски медии

Хакерската групировка Anonymous ("Анонимните") заяви за извършена атака срещу руски държавни медии. 

В съобщение в Twitter хакерите обявиха, че са ударили телевизиите "Русия 24", "Москва 24" и "Канал 1".

Прочети още...
10:57 | 07 март 2022

Антивоенен протест в подкрепа на Украйна се състоя в Белград

Протест срещу руската инвазия в Украйна се проведе в центъра на Белград, съобщиха сръбски медии, цитирани от БТА.

Прочети още...
10:57 | 07 март 2022

Срив и на фондовите пазари в Европа

С рязко понижение започна сесията и на фондовите пазари в Европа след новините, че САЩ и европейските им съюзници обсъждат забрана на вноса на руски петрол и свързаната с това опасност от световна "стагфлация", предаде Си Ен Би Си. 

Прочети още...
10:55 | 07 март 2022

Украйна: Предложението на Русия за коридори за евакуация, водещи към нея и Беларус, е „неморално“

Според Украйна предложението на Русия хуманитарните коридори, които да отведат бежанци до Беларус или Русия е "напълно неморално", пише Би Би Си, цитирана от бТВ.

Прочети още...
10:46 | 07 март 2022

Без изход: Част от жителите на Мариупол не успяват да се евакуират

Сергей, чиито родители и близки са в блокирания Мариупол, откъдето те така и не успяха да се евакуират, пише бТВ.

Прочети още...
10:37 | 07 март 2022

Няма отворени зелени коридори до момента в Украйна

"Няма отворени зелени коридори до момента в Украйна".

Прочети още...
10:28 | 07 март 2022

Опит за измама с помощи за бежанци от Украйна

Опит за измама с помощите за бежанци от Украйна. 

Прочети още...
10:02 | 07 март 2022

Българин, евакуирал се от Украйна: Не вярвах, че ще се стигне до такава инвазия

Мартин Захариев е българин, който години е живял в Украйна. В студиото на „Здравей, България” той разказа за това как семейството му е успяло да избяга от войната.

Прочети още...
09:38 | 07 март 2022

Надежда Нейнски: България трябва да поиска помощ от НАТО, за да гарантира националната си сигурност

Ако Русия спре да се бие - няма да има война, ако Украйна спре - няма да има Украйна. Скептична съм за шанс за дипломация. Исканията на Путин до този момент бяха повтаряни нееднократно. За да може руският президент да бъде спрян, той трябва да бъде възпиран от всички. Нито Украйна сама, нито само НАТО могат да го направят.Това заяви в ефира на Нова телевизия  бившият външен министър Надежда Нейски

Прочети още...
09:28 | 07 март 2022

Русия наема сирийци да се бият в Украйна

"Русия наема сирийци, които да воюват в Украйна", написа "Уолстрийт джърнъл".

Прочети още...
09:00 | 07 март 2022

Русия обяви, че отваря днес няколко хуманитарни коридора в Украйна за евакуиране на цивилни

Руската армия обяви, че ще отвори днес няколко хуманитарни коридора и ще въведе режим на спиране на огъня за евакуиране на цивилни от украинските градове Харков, Киев, Мариупол и Суми, където се водят ожесточени сражения, предаде Франс прес.

Прочети още...
08:59 | 07 март 2022

Бивш министър на отбраната: Миналата седмица бе седмица на дипломатически унижения за Русия

Малко по малко Руската армия пълзи към тотална война, в която  се унищожава и цивилна инфраструктура, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Георги Панайотов – бивш служебен министър на отбраната.  

Прочети още...
08:24 | 07 март 2022

Украински бежанци в Сандански: Близките ни се борят всеки ден

В Киев сега е по-спокойно, но това предизвиква притеснение, защото усещането е за затишие пред буря.

Прочети още...
08:15 | 07 март 2022

Консулът ни в Одеса: Смятам, че Украйна ще бъде разделена

Надявам се големите сили в света да помогнат чрез дипломация и да се реши този конфликт. Мисля си, но не искам да повярвам, че войната ще излезе от пределите на Украйна. Това заяви генералният консул на България в Одеса Светослва Иванов.

Прочети още...
08:05 | 07 март 2022

Семейство с две деца е убито при обстрел край Киев

Тече втората седмица от войната в Украйна. Семейство с две деца е било убито при обстрела на град Ирпен в района на Киев. Това обяви кметът на града. Чуждестранни журналисти, които се криеха от атаката, също потвърдиха смъртта на семейството, съобщава NOVA.

Прочети още...
07:52 | 07 март 2022

Митрофанова проговори за Кирил Петков, шпионите, кога ще има мир с Украйна и Зеленски

Посланикът на Русия в София Н. Пр. Елеонора Митрофанова говори пред bTV. На среща с нея вчера следобед премиерът поиска да няма обиди към България, а от Министерския съвет съобщиха, че Митрофанова се е извинила.

Прочети още...
07:34 | 07 март 2022

Украйна въведе експортни лицензи за ключови селскостопански стоки

Украйна въведе експортни лицензи за ключови селскостопански стоки като пшеницата, царевицата и слънчогледовото масло, предаде Ройтерс, цитирайки правителствено решение.

Прочети още...
06:34 | 07 март 2022

Френският външен министър вярва, че Украйна ще спечели войната срещу Русия

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан каза, че вярва в победата на Украйна във войната срещу Русия. В същото време той изрази опасения, че руската обсада на големи украински градове може да доведе до разрушения и цивилни жертви, предаде Франс прес.

Прочети още...
06:23 | 07 март 2022

Съветник на Зеленски: Руската армия е засилила обстрела на украински градове след падането на нощта

Руската армия е засилила обстрела на редица украински градове в централната, северната и южната част на страната, заяви Олексий Арестович, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Асошиейтед прес.

22553 48

Свързани новини

Коментари 48

Добави коментар

2022.03.07 | 17:38

37
НАЙ-НАКРАЯ БЪГАРИЯ Е В СПИСЪКА С РАЗВИТИТЕ, НОРМАЛНИ ДЪРЖАВИ.
Точно така.

2022.03.07 | 21:56

48
В сравнение с Русия сме развита западна държава. Оръжията им за масово избиване на света не ги броя.

2022.03.07 | 20:14

44
Да де,ама е само в списъка,иначе нито е нормална нито развита.
политолога

2022.03.07 | 21:53

47
доста сте тъпи всичките

2022.03.07 | 20:08

43
Другаря Путин като освободи Украйна от терористите, ще дойде в България да освободи и нас защото ние сме негови братя.
БАНЯКНСКИ ИЗКОРМЕНИ УНУЦИ

2022.03.07 | 20:18

46
[a oswobodi MAIAK ti ! pomqrrr.> ZIGG HAILLl I SMYRTtZ A BALAHLQNSKITETE POMQRI( EWNUSI)

2022.03.07 | 18:49

40
Който се хванал с Рашките не е прокопсал дне се събудиха с 50% по ниски заплати да им е честито.

2022.03.07 | 20:16

45
То па кат се хванахме с краварите и еврогейците гледай до де я докарахме.
БАнкянска проститутка смешна

2022.03.07 | 19:13

42
БАнкянски ГАЗ и поток кога ша запъ...ди 4е газта свършии...
ами майната им

2022.03.07 | 19:09

41
Че кога Рашистан ни е бил приятел? Още от 10ти век ни се бъркат във вътрешните работи и три пъти са ни окупирали. Един път в 10ти век, още един път след "освобождението" и още един път в 20ти век.
Голяма работа

2022.03.07 | 18:24

39
Варвари за приятели нямаме.
scarface

2022.03.07 | 15:45

24
Путин не настъпва в близост до Америка а тя и НАТО настъпват към Русия.Човешките животи се плащат за сметка на Америка най големия агресор,забравяте Сърбия,Кувейт,Ирак и др.

2022.03.07 | 18:23

38
Да живее САЩ боклик
HULIO.. Pu TKA PoMQRRRR

2022.03.07 | 15:53

25
[[[ skoro si trup.. zaedno s posinelite BANKQNSKI UNUSII,, {A WI KoLIMEEE w 4erFATA G NUSNII.> ZIGG HAILL.>Z IGG HAILL ZIG ZIGZ IZG IZFG Z

2022.03.07 | 15:58

26
И защо ни уведомяваме само за Киев? Вчера Донася го обстрелват украинците на всеки 10 минути, има десетки убити и ранени. Те не са ли хора?
bobi

2022.03.07 | 17:08

36
Колкото ти,толкова и те!!!Марш в кочината!
bobi

2022.03.07 | 17:07

35
Няма да спя от мъка,че ботоксовото джудже ме има за враг!!!Смърт на тираните!!!

Добави коментар

Водещи новини