Кафе Доган-Местан преди вота на недоверие

  • 30 май 2014 06:36

  • 4791
  • 4
Кафе Доган-Местан преди вота на недоверие
© Булфото (архив)

Денят Х за кабинета "Орешарски", за който от изборите насам говори лидерът на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, едва ли ще е днес. До вечерта във вторник прогнозите и аритметиката показваха, че кабинетът най-вероятно ще оцелее, пише "Труд".

След вчерашното заседание на кабинета енергийният министър Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на заяви, че няма никакви притеснения, но уточни, че бъдещето на кабинета ще се реши от политическите лидери. Вицепремиерът Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола обаче смята, че колко ще бъде дълъг мандатът и животът на това правителство, ще се реши в парламента.

Днес Народното събрание трябва да гласува четвъртия вот на недоверие срещу властта, поискан от ГЕРБ за провал в енергийната политика.

За да е успешен вотът, първо парламентът трябва да събере кворум. След това опозицията трябва да събере поне 121 гласа срещу правителството. ГЕРБ разполагат с 93 депутати. Трима от независимите - двамата от "България без цензура" Румен Йончев и Светлин Танчев, както и последният изгонен ГЕРБ-ер Даниел Георгиев, също ще дадат вот "за" сваляне на правителството. Не е ясно дали напусналия партията на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г Красимир Стефанов ще дойде в парламента, за да осигури 97-ия глас срещу властта - в последните седмици той отсъства, а официалното обяснение от ББЦ е здравословен проблем. От формацията на Николай БарековНиколай Бареков Николай Тихомиров Бареков е роден на 16 октомври 1972 година в град Пловдив, България. Завършва очакват и да се включат в разговорите на БСП и ДПС за това дали политическата обстановка ще се успокоява с ремонт на правителството и програмата му, или все пак ще се върви към предсрочен вот.

"Едва ли кабинетът ще падне днес", прогнозира пред всекидневника високопоставен опозиционер. В среди, близки до ГЕРБ, обаче вчера очакваха "големи новини", но без да издават конкретика. Една от версиите бе, че ГЕРБ може да напуснат отново парламента и да тръгнат на протести. От два дни се възобновиха и протестните шествия от Министерския съвет до Народното събрание, започнали преди година. В тях вече участват открито политици от партията на Борисов.

В парламентарните кулоари плъзна слух, че депутати от БСП може и да не подкрепят правителството, но без да се цитират конкретни "заподозрени". За да е успешен вотът на недоверие обаче трябват още 25 гласа.

"Атака" потенциално могат да произведат изненада, ако гласуват с опозицията, но според депутати това е "твърде малко вероятно". "Националистите нямат интерес правителството да падне, най-малкото заради слабия си резултат на евровота", анализираха парламентаристи. Окончателната позиция ще е ясна днес.

ДПС ще подкрепи правителството при вота и не е оттеглило подкрепата си за премиера Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, стана ясно и от думите на Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в. БСП и ДПС по списък имат общо 120 депутати.

И лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, и Местан отрекоха вчера да са имали среща. "Предполагам, че много скоро ще се видим с г-н Станишев", каза Местан.

Очаква се в БСП анализът на резултатите от евровота да започне днес, но само на ниво изборен щаб. Станишев смята, че първо трябва да има анализ, а после - разговори. Ръководството на ДПС и парламентарната група ще се съберат идния понеделник или вторник, научи "Труд".

Предстои анализът на вота по региони, защото макар и да е единствена партия с повишен изборен резултат, има региони, в които ДПС е загубило гласове - например в град Кърджали, обясниха партийци. Вероятно ще се обсъждат и опциите за ремонт на кабинета.

Местан обяви, че е пил кафе с почетния председател на ДПС Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от, но отказа да разкрие нещо от разговора. И добави, че тези срещи са регулярни. От думи на Станишев стана ясно, че лидерът на ДПС се е виждал и с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който водел неофициални консултации за резултата от вота.

“Колкото и да не ми е приятно - отварям вратата към всички, включително към БСП, незабавни предсрочни избори и след това както ни подреди народът. Дори и загубили БСП са втора политическа сила и зад тях стоят избиратели.” Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г вчера. Но постави условие - първо оставка и нови избори и “съм готов да разговарям с БСП и ДПС”.

Той каза, че не е водил разговори с ДПС, нито с Плевнелиев, с изключение на телефонен разговор след евровота. “За да има консултации при държавния глава, трябва да има оставка на правителството”, каза Борисов.

Заместничката му Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 пред БТВ отговори уклончиво дали ГЕРБ биха участвали в разговори с “България без цензура”: “Българските избиратели са тези, които не ги изключват. Те безспорно са субект на политическата карта, имат вече двама евродепутати. Но те извървяха пътя от дясното в лявото”, каза Цачева.

В парламента Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на не даде еднозначен отговор дали ще замине за Брюксел. “Нали имам няколко часа?”, попита соцлидерът. Причината е, че по закон ЦИК трябва да обяви имената на 17-те избрани български евродепутати днес. Дори и лидерът на БСП да бъде обявен за избран, в Изборния кодекс няма срок, в който да е задължен да каже дали ще става евродепутат и докога има право да се откаже от мандата, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Ако кандидат се оттегли, комисията трябва да вземе решение за избор на следващия в листата. В случая с БСП това е Петър Курумбашев. Преди изборната кампания Станишев бе казал, че няма да ходи в Брюксел. Новият Европарламент ще се конституира на 1 юли.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4791 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.09.22 | 16:02

4
ВЕЧЕ И ТОЗИ МИТ СЕ ИЗЧЕРПА. НО ЗА ДОВИЖДАНЕ НА ДПС ИМ КАЧИХА ЦИГАНИТЕ НА ГЪРБА ДА СИ ГИ НОСЯТ СЪС ЗДРАВЕ.
aSd

2016.09.22 | 16:02

3
На кафе и още нещо.

2016.09.22 | 16:02

2
Докато българина не отиде до урните да гласува ето такива боклуци като тия двамата ще ни управляват.
Червени уроди

2015.05.14 | 21:39

1
Двете комунистически партии-- ДПС и БСП се борят до последно да задържат властта , а целта е ясна -- кражби и грабежи като за последно !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини