Ахмед Доган

Ахмед Доган

Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от ранното си детство в село Дръндар, Варненско.
Завършва "Философия" в СУ „Св. Климент Охридски” (1981 г.).
Кандидат на философските науки и научен сътрудник e в Института по философия към Българската академия на науките. Доктор по философия (1984 г.). Автор е на научни статии в областта на философията. Владее английски, руски и турски език.

През 1985 г. основава гражданско движение, противопоставящо се на насилствената смяна на имената на турците в България, за което през 1986 г. е арестуван.  Лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. 1989 година е осъден при закрити врата от Варненския окръжен съд на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. Амнистиран е 1989 година.

1974 година Ахмед Доган е вербуван за агент на Държавна сигурност под псевдонимите Ангелов, Сергей, Сава. Снет е от оперативен отчет 1988 година.

Учредител и председател на Движението за права и свободи (ДПС) от създаването му на 4 януари 1990 г. Избран е за депутат във 7-то Великото Народно събрание. Народен представител и председател e на Парламентарната група в 36-то,37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание.
ДПС под негово ръководство е коалиционен партньор на Национално движение Симеон II в управлението на страната (2001-2005 г.).
След парламентарните избори през 2005 година, с мандат на ДПС, като трета политическа сила, се създава трипартийна коалиция с БСП и НДСВ, управлявала България до 2009г.
В продължение на повече от 10 години ДПС е трета политическа сила, като в 41-то Народно събрание има 35 избрани народни представители. Партията има непрекъснато повишаваща се електорална подкрепа.

2009 година Ахмед Доган е награден с орден „Стара планина“ I степен „за заслуги към етническия мир и демокрацията в България“ от президента на Р. България Георги Първанов. След три месеца обявява, че връща ордена, след като президентът награждава със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. В следствие на това Георги Първанов изменя собствения си указ и награждава Васил Мръчков с орден „Кирил и Методий”.

В интервю за предаването "Шоуто на Слави" по БТВ по време на предизборната кампания за Парламентарни избори 2005 Ахмед Доган заявява, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез „обръч от фирми“.
2009 година отново по време на предизборната кампания за парламентарни избори в България председателят на ДПС заявява на митинг в село Кочан, че той разпределя "порциите на финансирането в държавата".

При управлението на Тройната коалиция (БСП, НДСВ, ДПС) Ахмед Доган е консултирал четири мегапроекта - хидровъзел “Цанков камък”, “Доспат”, каскада “Горна Арда” и язовир “Тунджа”.
2008 година е сключен договор за консултантски услуги между Ахмед Демир Доган и Института по минно дело чрез “Минстрой холдинг”. По силата на този документ лидерът на ДПС става “мениджър на проучванията” за “Цанков камък” и останалите три хидроенергийни обекта. Според договора хонорарът на Доган е  1 950 000 лева, година по-късно - през февруари 2009 г., той взема 1 500 000 лева, възлагайки изпълнението на проектите на четирима специалисти, които са служители на “Минстрой холдинг”, на които заплаща 50 хил. лева.
По доклад на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика при 41-то Народното събрание (2010 г.) е образуван процес пред Върховния административен съд.  Според комисията Доган е нарушил закона, защото не е декларирал, че е сключил 4 консултантски договора. Другите обвинения са, че лидерът на ДПС няма и необходимите познания в минното дело, хидрологията и строителството за извършване на тези консултантски дейности.
С решение петчленният касационен състав оставя в сила (освен в частта за разноските) решението на ВАС, с което искането е отхвърлено. Договорът е сключен преди влизане в сила на ЗПРКИ – не е бил длъжен да го декларира общо. Отсъства елемент от фактическия състав на конфликта на интереси – по делото не е доказано на изпълнението на кои задължения по служба на народния представител е било повлияно.

На 19 януари 2013 той се оттегли от председателския пост в ДПС и стана пожизнен почетен председател на партията.

Ахмед Доган  се е женил 2 пъти. Има син Демир и дъщеря Демет. В момента живее на семейни начала с манекенката Алтен Алиева.

Новини

още

Видеа

още

Галерии

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?