НС реши: Без реклама на хазарт в медиите

  • 30 април 2024 14:08

  • 2928
  • 0
© Булфото

Рекламата на хазарт в медиите се забранява. 

Това реши окончателно парламентът днес на извънредно заседание, след като прие на второ четене промени в Закона са хазарта. Промените бяха приети единодушно със 198 гласа "за", без да има "против" и "въздържал се". Припомняме, забраната беше предложена миналата седмица от Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в и председателя на бюджетната комисията Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на от ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с

Депутатите не се съобразиха със становищата на редица медийни браншови организации и на хазартните оператори, които обявиха, че ограничаването на рекламата на хазарта ще доведе до увеличаването на активността на нелицензирани сайтове, което респективно намалява възможността на държавата да събира данъци и такси от хазартна дейност, както и да осигури защита на тези потребители. Против промените се обявиха и редица спортни федерации, защото така ще загубят спонсорите си и финансиране за дейността си.

Ограничението ще важи за радио и телевизионни програми, с изключение на излъчването на тиражите на "Българския спортен тотализатор" и тяхното анонсиране, защото тотото задължително разпределя печалбите си за спорт и култура, а не разполага с тях по своя преценка като частните оператори. Забраната обхваща и обществени места, включително фасади на сгради, печатни произведения и електронни медии, включително и интернет страници, върху имущество държавна и общинска собственост, с изключение на билборди, находящи се на разстояние не по-малко от 300 метра от образователни институции - училища, университети, детски градини, от читалища, детски площадки, ученически и студентски общежития, както и от обекти, в които се предоставят социални услуги на деца и младежи.  

 Българските радиа и телевизии призовават за незабавна дискусия: Пълна забрана на рекламата на хазарт не е решението 

Реклама на хазартни игри се допуска върху екипировка, спортни съоръжения, спортни зали, стадиони и басейни, материали или продукти на спортни федерации, клубове, сдружения и организации, освен върху спортна екипировка, материали или продукти, които са предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

Хазартни игри с игрални автомати и в игрално казино ще могат да се организират само в населени места с над 10 000 жители, като се дава тригодишен срок на операторите да приведат дейността си в съответствие с приетите промени. Изключение ще се прави за национални курорти и населени места, отстоящи на не повече от 30 км от шосейните, железопътните и речните гранични контролно-пропускателни пунктове на България. 

Забранява се в рекламата на хазартни игри да се съдържат цифри. В рекламата ще се допуска обявяване на наименованията, вида и разновидността на хазартните игри; регистрираната търговска марка на организатора, а при провеждане на мероприятие и/или фирмата (наименованието) на организатора; тегленията на тиражите и обявяване на печалбите в тях.

На всички реклами, с изключение на спортна екипировка, задължително минимум 10 на сто от площта ще е заета с текст: „Хазартът носи риск от развиване на зависимост“.

Съветът за електронни медии ще осъществява надзор на рекламното съдържание в медийното пространство и при установяване на нарушения ще сезира Националната агенция за приходите за провеждане на административно наказателно производство.

Предвидено е 50% от вноската на хазартните оператори за социална отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите да се използват за лечение на зависимости от хазарт. Тази разпоредба се предвижда да влезе в сила след четири месеца.  

До хазартни игри няма да се допускат хора, които получават месечна социална помощ, хора с психични разстройства, вписани в регистъра по Закона за здравето, и хора, поставени под запрещение. С наредба ще бъдат определени и минимални мерки, които хазартните оператори трябва да предприемат за ограничаване на рисковото поведение при онлайн залагания. Предвижда се тези разпоредби да влязат в сила от 1 януари 2025 г.  

Приетият днес закон влиза в сила 3 дни след обнародването си в "Държавен вестник". 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2928 0

Свързани новини

Водещи новини