Местан: Президентът бяга от темата демократична ли е днешната власт (видео)

  • 19 март 2015 10:41

  • 2328
  • 10
Местан: Президентът бяга от темата демократична ли е днешната власт (видео)
© Булфото

Днес президентът звучеше бодро и оптимистично, чухме много добри намерения от него. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в по повод обръщението на държавния глава към парламента.

Може би това е естествено - кой друг, ако не президентът трябва да звучи бодро и оптимистично и да зареди народа с оптимизъм. Обществото обаче отдавна е уморено от добри намерения, добави той.

Време е да се запитаме какво се промени от март месец. Заявената цел след европейските избори беше плавен преход към политическа стабилност за постигане на среда, в която да се проведат ключовите реформи. Условието беше да не се повтарят неуспешни модели на властта и да няма политически реваншизъм. Категоричната оценка на ДПС е, че и двете условия са нарушени. Чухме от г-н президента, че сме били обсъдили ключови реформи - вярно е, но при това управление думата реформа започва да губи речниковия си смисъл - да се въведе нещо ново или да се повиши качеството на функционирането на дадена система. Зададени от министрите задачи към министрите не са реформи, подчерта Местан.

Проблемът с реформата в образованието може да бъде решен, когато се осъзнае, че проблемът се корени в ранното отпадане от училище. Ако много хубавите новини за открити детски градини в София бъдат съчетани с новина, че ромския квартал на Сливен е открита детска градина, това ще е реформа, посочи лидерът на ДПС.

Езикът на политическия диалог, който се задава от две от партиите в управляващата коалиция, е всичко друго, но не и език на политическото съгласие. Това е езикът на остракирането. По време на консултациите при президента най-силно кънти въпросът демократична ли е днешната власт, формулата на днешното управление. Президентът бяга от тази тема. Днешната власт несъмнено е избрана демократично, но процедурата по избор не предполага задължително демократичен резултат. Ако едно управление не е демократично, то не може да произвежда демокрация. Политическият антоним на демокрацията е езикът на омразата. От две от партиите непрекъснато чуваме езикът на остракирането, езикът на омразата. Чухме коментар по темата от премиера, но по му отива на президента да говори за това. Президентът обаче мълчи по темата, мълча и днес, каза още Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2328 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2015.05.11 | 09:41

10
При всички избори от 1993г насам, ДПС повдига въпроса за възродителния процес и иска извинение. Лошо е да сменяш насила името или вярата на някого. Ние, българите, най-добре знаем това. И ето, аз, една българка, се извинявам на мирните турци, които тогава се пострадали. Моля приемете извинението ми! А сега мисля, че премиера на Турция също трябва да се извини на целия български народ за проведения над него най-зверски геноцид. Да се извини пред разсечените утроби на българските жени и мъртвите им рожби. За изгорените живи българи в Батак, Перущица и Копривщица. Да се извини пред цяла Родопа планина, където който не е приемал турско име и исляма или е бил посечен, или дран жив и насилван, а оцелелите са наричани „помъчени” или помаци. Да се извини пред набучените на кол глави на дедите ни, на изпепелената българска земя и на населението ползвано като добитък. На еничарите, отвлечени силом от майките им и възпитавани в омраза към собствения си народ. Живеем на една земя и е грях да живеем в ненавист. А тая ненавист раздухвате вие – политиците. Нито българския народ, нито турския искат това. Вие, печелите от противопоставянето. Нека вече не живеем в 14 век, а в бъдещето. За това са нужни само две неща – ИЗВИНЕНИЕ И ПРОШКА. Извинете се!
Чичо

2015.03.20 | 22:36

9
Местане престани да се правиш на по голям католик от папата.
герб

2015.03.20 | 22:36

8
Местане от герб обещаха да ти платят за гласуването много поздрави на доган
stoiko

2015.03.20 | 22:36

7
Dr. Mestan,drz ciganite da ne bijat balgarskite lekari,koito im pomagat,zastoto ste dojde vidovden.

2015.03.20 | 22:36

6
ako nee demokratichna ,ti mestane shte badesh raztrelian.
bbn

2015.03.20 | 22:36

5
господин Куростан -злобното брадато турче .
Intel® Core™ i5-4670K

2015.03.20 | 22:35

4
По ваше време имаше такава тема не случайно, сега обаче е различно нали Местана ага? Сега не можете да правите каквото си поискате. :))

2015.03.20 | 22:35

3
ДПСто ТРЯБВА ДА БЪДЕ МАЧКАНО

2015.03.20 | 22:35

2
Не знам да има по лъжедемократична партия от ДПС, лидерите на която упорито и целенасочено работят против България

2015.03.20 | 08:50

1
Докато имате политическа и икономическа власт - не е !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини