Проф. Марин Русев прогнозира по колко депутати ще имат ГЕРБ и ПП-ДБ

  • 30 април 2024 14:14

  • 3986
  • 7
Проф. Марин Русев прогнозира по колко депутати ще имат ГЕРБ и ПП-ДБ
© Булфото (архив)

ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с и ВъзражданеВъзражданеВъзраждане е политическа партия в България, учредена през август 2014 г. Неин председател с по 40, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е – 20 и остатъкът до 240 ще остане за Солидарна България - най-вероятно с още някоя партия.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР.

Прогнозата е на базата на последните 4 избора у нас, след проучване на партийните бастиони и въз основа на т. нар. "електорално-поведенческа памет" (ЕПП).

"По региони трудно може да се очакват резки промени", твърди проф. Русев.

Калин Славов, "Прозрачност без граници": Изборният резултат отново ще бъде изкривен от политически пазарлък

"Следващото управление ще зависи и от малки партии. Очевидно вече за повтаряне на сглобката няма възможност, предполагам, че и ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с може да се престраши и да тръгне с една от партиите, ако се счита за отговорна, да излезе открито и да си каже приоритети, за да се даде малко по-дълга стабилност на страната", коментира преподавателят по география в СУ.

Географията използва по-различни методи и от десетина години се опитваме да утвърдим, да пробираме нещо, което се нарича електорално поведенческа памет, което дава възможност да се изясни националната картина без политология и социология, разбира се, че има нужда от тях“, обясни проф. Русев.

И обясни: 

"Появата на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в гарантира относително стабилен 10-годишен период. Забелязваше се средно съотношение в НС на ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия вБСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) еДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с 3:2:1. А след тази доминация виждаме вътрешна геополитика – способността на партията така да организира нещата, че с по-малко гласоподавател,  като дял на страната, да гарантират много по-добро представителство."

Проф. Русев коментира, че агресивната предизборна кампания, някои от избирателите може да се отдръпнат, а други ще получат нов импулс да се включат в предизборната битка, защото са различни и имат различна степен на грамотност. 

Според него негативно върху избирателната активност влияе фактът, че има партии, които с десетилетие не променят лидерите си, а имат достатъчно добри заместници. А партиите имат нужда от нови лица, които не са давали клетва да бъдат врагове с опонентите си. Защото трябва да се правят следизборни коалиции.

"Отрицателни примери са ВМРОВМРОВМРО – Българско национално движение (ВМРО–БНД) е националистическа българска политическа, ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в, БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е. В този смисъл проблемът за ниска избирателна активност е в тази посока. А т. нар. парашутисти действа обидно на местните хора. Как хора с надрегионално мислене и външни, да решават регионални проблеми"“, коментира проф. Русев.

И допълни, че политическото номадство – Елена ЙончеваЕлена ЙончеваЕлена Йончева е български журналист. Родена е на 27 май 1964 г. в град София. Йончева е работила в от БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е в ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с, не се приема добре и също отблъсква избиратели. Изключение "може да си позволи само ДПСДПСДвижението за права и свободи (ДПС) е центристка политическа партия в България, ползваща се с защото има монолитност".

Според професорът от СУ "Кл. Охридски" ще има изненада след изборите и това ще е "Солидарна България". 

"4-процентните партии винаги са влияели да променят възможностите за коалиционно партньорство. Предполагам ще видим от "Солидарна България" да премине бариерата и това ще е новото в изборите", прогнозира проф. Русев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3986 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 06:50

7
❤️ Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­­о­м­­и­­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­о­ч­­­а­­­к­в­а­­т ­-­­­ X­1­­8­­­.­­­F­U­­­N

2024.04.30 | 15:22

1
На боб ли го видя?

2024.05.01 | 17:07

6
Не наяве , не на боб !
ХАНКО

2024.04.30 | 17:21

5
КЮЛЧЕТА,ПАЧКИ,ШКАФЧЕТА.........МАФИЯ

2024.04.30 | 16:39

4
КОЙ, КОЙ, КОЙ ще гласува за ОПГ"герб"????!!! А, за "дпс-МАГНИТСКИ"????!!! КОЙ????
Хаха

2024.04.30 | 15:55

3
Едно и също айде стига повече, гербаджии да се яват сами без сдс и пп без дб да видиш 50 или 40 на куково лято.
????

2024.04.30 | 15:32

2
"Другарю-господин-професоре", а КОЛКО ПРОЦЕНТА от БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ИСТИНАТА за: КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, " БарселонаГЕЙТ-ИстамбулГЕЙТ",ХАЗАРТА, " ДЖУДЖЕТАТА", "Белене", " Лукойл", "Росенец", " Камчия", Капитан Андреево, ПАНАИРА,.........................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ???? КОЛКО, "професоре"????!!!

Добави коментар

Водещи новини