Атанас Пеканов: Медиите трябва да показват съпротивление срещу фалшивите новини, за да имаме силно общество

  • 19 септември 2022 11:29

  • 513
  • 3
Атанас Пеканов: Медиите трябва да показват съпротивление срещу фалшивите новини, за да имаме силно общество
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

"Оценявам високо ключовите цели, които сте си поставили и може да разчитате на служебния кабинет и институциите в България за тяхното постигане. На първо място това е да повдигнете темата за важността на проверената, достоверната информация и значимостта на международното и регионална сътрудничество, за да бъде тя разпространявана и показвана", заяви вицепремиерът Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, при откриването на 30-ата Генерална асамблея на балканските новинарски агенции "Заедно за ИСТИНСКИТЕ новини" в Бургас, на която домакин е Българската телеграфна агенция (БТА).  

И на второ място да извървите следващите стъпки по пътя на асоциацията на балканските новинарски агенции за това тя да се превърне от неформално обединение в юридическо лице, със седалище в България, надявам се, каза още вицепремиерът. 

"В днешните много сложни времена в световен мащаб създаването и разпространението на истински новини е ключова задача пред всички организации и хора, които държат каналите за информация. Тази задача е голяма отговорност пред вас. Известно е клишето, че медиите са четвъртата власт, но клишетата затова са клишета, защото отчасти са верни. Важните и национални приоритети не могат да бъдат постигани независимо от медиите, напротив – няма здраво общество, в което има болна медийна среда", посочи Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,

Според него медиите трябва да показват съпротивление срещу фалшивите новини, за да имаме силно общество, което е добре информирано, трябва да разчитаме на истинска  проверена информация, основана на данни, представена достатъчно критично, но и балансирано. Доверието в традиционните медии не е на достатъчно високо ниво и на този фон много врагове и недоброжелатели могат да използват и подлъгват с користни цели обществото, смята вицепремиерът. 

Румен Радев: Новините се пишат от журналистите, но принадлежат на гражданите

"Безспорният стожер на истинските новини в България, който успява да поддържа висок стандарт в новинарското съдържание, без да прави компромиси, това е БТА. Това е напълно споделена оценка в българското общество", заяви Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,

"В 21-и век много от задачите и предизвикателствата могат да се решават само на международно ниво. С оглед на всички турбуленции, ние трябва да разберем, че Балканите имат много повече, което ги обединява, отколкото ги разделя. Заедно можем да бъдем много по-силни на международно ниво, отколкото всеки сам за себе си", каза още вицепремиерът. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
513 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ЕЙ БО К Л У К

2022.09.19 | 22:02

3
ЩО НЕ КАЖЕШ ТИ ЛИЧНО! КОИ СА ФАЛПИВИТЕ НОВИНИ, КОИТО С Е Р Е Т Е ВСЕКИ ДЕН :)
БЪЛГАРСКИТЕ Б О К Л У Ц И

2022.09.19 | 22:01

2
ПАК ИСКАТ ДА СЕ СКРИЯТ ЗАД ПОЛИТЕ НА ГОВОРИТЕЛКИТЕ ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА :)

2022.09.19 | 15:21

1
те показват ,ама 5 лева са си пари и съпротивата пада

Добави коментар

Водещи новини