Пеканов: Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки

  • 09 септември 2022 07:45

  • 580
  • 1
Пеканов: Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Инфлацията е изключително висока във всички страни. Държавата трябва да търси механизми и всички възможни методи, за да се задържат цените". Това заяви в ефира на Нова тв служебният министър по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

"Държавата има механизми, и в разговори с различни компании, може да се договорят нещата с най-болната тема за газа. Сега е тежко, през зимата ще стане още по-тежко. Ще има конкретен резултат от вчерашната среща, но към момента нищо не се знае. Аз лично не присъствах на нея.  Държавата вече пое един ангажимент, ще видим", това каза той по повод вчерашната среща на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на с ръководителите на Лукойл.

Радев: “Лукойл” е важна част от българската икономика

"За България и за служебния кабинет продължават да бъдат приоритет всички процеси на по-тясно сътрудничество и интеграция с всички европейски процеси - членството ни в Шенген, членството ни в Еврозоната, членството ни в ОИСР. Имаме да изпълним доста работа, за да се случи всичко това ефективно. Това предполага сериозна координациона работа".

Зарков представи пред ЕК напредъка по законопроектите за върховенството на закона

"В момента цената на електричеството се определя от най-скъпия източник, тоест газта. В този смисъл Европа трябва да има решение и по общите доставки на газ. Ако Европа се договори за обща цена на газа, няма да има нужда да сме зависими от Газпром", добави Пеканов.

"Това не е криза, която е само тук , в цяла Европа са сериозно притеснени, всички правителства са поставени под напрежение-такава ще е зимата в България и трябва да бъдем честни с гражданите и да направим всичко, за да осигурим нормална зима", заяви още той.

"Разбира се в политическата кампания всички защитават собствената си политика. За мен България трябва да работи по повишаването на доходите и смятам, че редовното правитеслвто действаше добре по този казус. Бюджетът за тази година е приет, за следващата година е рано. Служебният кабинет няма да предлага политика нито за намаляване, нито за увеличаване на доходите-това е работа на редовен кабинет", смята служебният министър.

По отношение на парите за България по Плана за възстановяване и устойчивост Пеканов призова следващият парламент възможно най-бързо да приеме реформите, които Европа настоява да направим.

"Апелирам народните предтавители, когато влязат в парламента, да реализират служебните проекти, които започнахме, и да обърнат сериозно внимание по темите за съдебната реформа и корупцията в страната".

Той допълни още: "Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки, които България трябва да предприеме, за да бъде по-силна и справедлива държава и да има по-ефективна икономика. Проведохме среща със службите на Европейската комисия, в която министърът на правосъдието Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо представи напредъка по законопроектите, касаещи върховенството на закона в България".

"Пенсии, социални помощи и данъчни облекчения няма да бъдат орязвани". Това заяви категорично вицепремиерът.

В момента се подготвят документите, за да поискаме от ЕС помощ за наводненията в Карловско, увери Пеканов. Правителството не го направило досега, защото било по-важно първо да се отиде на място, да се помогне на хората и да се видят щетите. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
580 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.09 | 08:51

1
СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПЕДЕРАСТЧЕ СЪЗДАДЕНО ОТ ДЪРТАТА БКП ОЛИГАРХИЯ, НИКОГА НЯМА ДА СТЕ НА ВЛАСТ НИКОГА НЯМА ДА ИМА ПРИЕМСТВЕНОСТ, НИКОГА НЯМА ДА ИМА КОМУНИЗЪМ.

Добави коментар

Водещи новини