Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско

  • 15 септември 2022 18:46

  • 909
  • 11
Пеканов: В началото на октомври ще подадем заявление към ЕК за частично покриване на щетите в Карловско
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Нашата грижа беше да успокоим ситуацията на място. Днес бяха изпратени 400 военнослужещи, които възстановяват критичната инфраструктура. До 3 седмици ще бъдат възстановени всички улици и мостове. Това е от първостепнна важбност. Работим по оценяване на щетите. В началото на октомври ще подадем искане към Европейската комисия за това каква част от щетите ще могат да бъдат поети от Фонд “Солидарност”. Междувременно националният бюджет може да отдели средства, за да помогне на тези хора. Това каза в интервю за предаването “Още от деня” служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Държавата дава още 10 млн. лв. на общините Карлово, Калояново и Марица след наводненията

Той коментира и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, като напомни, че България е изпратила първото си искане за плащане към ЕК в края на миналия месец. “Получихме няколко коментара, трябва да се изпратят няколко документа. През есента очакваме да получим тези пари. Те са за всички проекти в Плана. Министерството на иновациите и растежа вече има отворена програма за 250 млн.лв. грантове за технологична модернизация, свързана с дигитализиране на бизнесите”, добави Пеканов.

Вицепремиерът Пеканов: В края на месеца ще подадем първото искане за плащане по Плана за възстановяване

Ще бъде открита и програма за фотоволтаици за фирмите. “Това е най-правилната инвестиция в този момент. Тя в средносрочен план ще намали разходите за енергия. Ще бъде отворена и още една процедура за около 200 милиона лева за върхови постижения, открития за фирми, които са направили нещо иновативно, което искат да започнат да произвеждат”, обясни Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

С парите от Плана за възстановяване ще започнат да се изграждат и т.нар. STEM центрове в училищата. В тях децата ще могат визуално да добиват знанията си по физика, химия и биология.

За да може България да получи средствата по Плана, парламентът трябва да одобри 22 законодателни промени. “В момента те се изработват. Работим изключително активно да финализираме тези законопроекти и да бъдат внесени в парламента през средата на октомври”, коментира вицепремиерът.

Вицепремиерът Пеканов с подробности за евромилиардите по Плана за възстановяване

Според него, Зелената сделка остава релевантна и в бъдеще би дала на Европа по-голяма независимост от геополитическите конфликти. “В краткосрочен план, в среда на голяма инфлация, поетите ангажименти в краткосрочен план не изглеждат толкова реалистични, колкото преди година”, добави той.

Пеканов добави, че в момента не се знае как България, например, ще изпълни поетия ангажимент за намаляване на емисиите от въглищни централи с 40%. Вицепремиерът се обяви “за” идеята ЕС да прави общи поръчки за одтавка на газ. По думите му, с по-голяма преговорна сила, шансовете за изгодни сделки са в пъти по-добри.

Теодора Павлова
909 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Соросопийските медии

2022.09.16 | 02:23

11
Всички атлантически тролейбуси са на виртуалната барикада. Но и това няма да помогне. Наближава времето, в което печката и хладилникът ще удържа решителна победа над телевизора. За съжаление, ще го отнесат пак овчеглавите поданици из ЕС, включително атлантическите тролейбуси. Урсула и другите като нея ще ходят на Бахамите за през зимата. И ще ни махат за поздрав от мониторите, с плюшени мечета и хванати за ръце.
Нищоправец

2022.09.15 | 20:08

4
От интервюто му разбрах,че европейците пари на червените синчета няма да дадат.
какви пари

2022.09.16 | 02:23

10
Това са, виртуални хартиики на чифутската мафия.

2022.09.15 | 22:03

9
на тиквата също КОР, пазят ги за Кирчо и Кокорчо, щото те гепат по-умерено.

2022.09.15 | 22:02

8
малко ще се помотат, че трябва да се подмажат на газпром първо.

2022.09.15 | 21:09

5
В.Н.И.М.А.Н.И.Е: Тези мошеници мамят и тормозят хора ...2021/10/17 › внимание-тези-моше... 17.10.2021 г. — П.о.л.и.н.а С.т.а.н.ч.е.в.а Х.а.м.и.д и Н.а.д.е.ж.д.а Д.о.й.ч.е.в.а. 0. Споделете. - ----. За п.р.е.с.т.ъ.п.н.а г.р.у.па., която върлува в София, сигнализират читатели ... ........................................................................................................................ надежда дойчева - НЕ СЪМ МНОГО ГРОЗЕН МАНГАЛ, ЧЕ ПОГЛЕДНИ МЕ ЧРЕЗ ГУГЪЛ ТЪРСАЧО МИ.

2022.09.15 | 21:58

7
ШИЗИ надежда дойчева, че откъде да знаеш че не си по грозен циганин от грозния илиян тупалка циганин ?

2022.09.15 | 21:09

6
ШИЗИ надежда дойчева, че откъде да знаеш че не си по грозен циганин от грозния илиян тупалка циганин ? ......................................................................................................................... ШИЗИ надежда дойчева, че откъде да знаеш че не си по грозен джагал от грозния 100 кила джагал ?

2022.09.15 | 19:27

3
Законите от плана за възстановяване са смърт за България.

2022.09.15 | 19:26

2
то беше ясно че е австрийски агент, ще правел ТВУта за циганорите, аре марш в пратера продажник малък
Гост

2022.09.15 | 18:55

1
Зимата ще дойде до октомври,улигофрен

Добави коментар

Водещи новини