Вицепремиерът Пеканов: STEM центрове ще се изграждат в голям брой училища

  • 15 септември 2022 12:48

  • 335
  • 2
Вицепремиерът Пеканов: STEM центрове ще се изграждат в голям брой училища
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

През следващите месеци започва изграждането на STEM центрове в голям брой училища на територията на страната. Това ще даде достъп до науката, както на най- малките ученици, така и на по-големите, каза в Перник служебният вицепремиер Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, предава БНР.

Той присъства на откриването на новата учебна година в средното училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”.

"Изграждането на STEM среда в училищата е един от основните приоритети в частта образование. Учениците да имат достъп до науката, до природните науки - химия, биология, физика. Да ги виждат визуализирани, да научават именно тези неща, които ще ги направят бъдещите откриватели на България, бъдещите изследователи на България. Тези центрове започват да се изграждат в следващите месеци. Трябва да се случат в следващите четири години, в рамките на Плана за възстановяване. Ще достигнат до всички региони на страната, така са разпределени, че във всяка една област да има STEM центрове. В момента не мога да кажа точната бройка, но както казах във всички региони, във всички области в страната е предвидено да има такива в училища, които предстои да се изберат", отбеляза Пеканов. 

Планът за възстановяване и устойчивост дава възможности и за изграждане на алтернативно отопление на учебните заведения.

Президентът откри новата учебна година: От училището зависи децата да са достойни граждани на родината

"До края на годината ще стартира процедурата, при която от една страна ще могат да се изграждат възобновяеми енергийни източници, както и енергийната ефективност - саниране на нежилищни сгради, което включва и училища. Там ще могат да кандидатстват всички общини. Това в средносрочен план ще ни помогне да се справим с тези огромни разходи в сферата на енергетиката и цените", посочи Пеканов.

На учениците той постави три задачи - да учат усилено, да се забавляват усилено и да мечтаят.

Служебмият вицепремиер поздрави учениците по случай първия учебен ден и с пост в социалната мрежа Фейсбук. 

Честит 15 септември и на добър час на всички ученици, учители и родители! Честит празник на всички, които днес прекрачват прага на една нова учебна година. Очаква ви година на познания и приключения, които трябва да трупатe рамо до рамо. Щастлив съм, че имах възможността да присъствам на откриването на учебната година в Средно училище с изучаване на чужди езици "Д-р Петър Берон" в Перник. Споделих с децата, че езиците са ключ към света в 21 век и ще им помогнат да го опознаят и разберат по-добре, а науката ще им даде свободата да творят и да откриват, написа Пеканов. 

Виолета Симеонова
335 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гошо

2022.09.15 | 13:08

2
Какво позволите е STEM център!? По добре да изградят чисти тоалетни!
Обективен

2022.09.15 | 12:59

1
ЧЕРВЕНО ГОВНОВОЗЧЕ.

Добави коментар

Водещи новини