Атанас Пеканов: Трябва да има компенсации за домакинствата заради инфлацията

  • 16 септември 2022 11:56

  • 571
  • 1
Атанас Пеканов: Трябва да има компенсации за домакинствата заради инфлацията
© Нова нюз
Слушай новината Слушай новината

Много е важно да обясняваме коректно и конкретно на гражданите какво се случва. По отношение на Плана за възстановяване, в края на август ние подадохме първото искане за плащане. То е на база на вече извършени реформи и няколко стартирали инвестиционни проекта. Това заяви Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,, служебен вицепремиер по управление на европейските средства, в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

По думите му от Европейската комисия се очаква да оцени това наше искане за получаване на пари през есента.

Според него в сферата на енергетиката има реформи, които преди година от страна на Европейската комисия са изглеждали много добри.

„Но с оглед на текущата енергийна ситуация, трябва да бъдат преосмислени така, че да отговарят на краткосрочните проблеми. Това, което е важно сега, е България да се бори в Европейския съюз, когато се правят дискусиите за допълнителни средства. В това отношение обикновено успяваме да стигнем до усвояемост на 98-99% от сумите", подчерта Пеканов.

„Законопроектите от изпълнителната власт са подготвени. Това е правилният подход. Минават през обществени консултации и през Министерския съвет, след което депутатите имат отговорността да ги приемат”, каза още вицепремиерът.

Вицепремиерът Атанас Пеканов: България е изпълнила 21 от 22 условия за първото плащане по Плана за възстановяване

По думите му инфлацията е стряскаща в цяла Европа.

„В България тя е по-висока, отколкото в Еврозоната и в Европейския съюз. Подкрепям това да има компенсации за домакинствата, които страдат от загуба на реална покупателна способност. Това обаче трябва да се случва таргетирано. Трябва да се помага на тези домакинства, които са в най-голяма нужда", смята Пеканов.

Виолета Симеонова
571 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.16 | 12:01

1
Тия на работа няма ли да идат и да се оправят сами В Германия ги ориентираха вече

Добави коментар

Водещи новини