Атанас Пеканов: Съдебната реформа и антикорупционните мерки не търпят отлагане

  • 08 септември 2022 11:18

  • 337
  • 2
Атанас Пеканов: Съдебната реформа и антикорупционните мерки не търпят отлагане
© Фейсбук

Съдебната реформа и антикорупционните мерки са сред най-важните стъпки, които България трябва да предприеме, за да бъде по-силна и справедлива държава и да има по-ефективна икономика. Проведохме среща със службите на Европейската комисия, в която министърът на правосъдието Крум Зарков представи напредъка по законопроектите, касаещи върховенството на закона в България. Това написа във Фейсбук вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас ПекановАтанас ПекановАтанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена,.

Навременното приемане на тези закони от парламента ще бъде ключово и за втория транш за страната ни по Националния план за възстановяване и устойчивост. Уверен съм, че с министър Зарков ще представим на бъдещите народни представители конкретни и работещи решения на проблемите, по които търпим критики от години - по отношение на отчетността на главния прокурор, на ефективен антикорупционен орган, за способстването на медиацията, както и по много други казуси.

През изминалата година проблемите на България с върховенството на закона бяха сред най-дългите и трудни преговорни глави по Плана. След няколкомесечни усилия със службите на Европейската комисия успяхме да се обединим относно правилния подход по всички критики, които сме получавали с годините, но който да бъде приложим и спрямо нашия правен мир.

Зарков представи пред ЕК напредъка по законопроектите за върховенството на закона

Днес министерството на правосъдието, под ръководството на министър Зарков, работи активно по решаването на тези казуси. Относно антикорупционния закон ще се запази концепцията, подготвена в рамките на 47-ото Народно събрание, но ще се предложат съществени промени в начина на конструиране и въвеждането на концепция за взаимоконтрол в рамките на органа.

Предложенията на министерството предстои да бъдат публично оповестени следващата седмица в рамките на по-широка дискусия. Представителите на Европейската комисия коментираха представените концепции за законопроекти като силно окуражаващи, написа вицепремиерът Пеканов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мери

2022.09.08 | 11:46

2
Бюрократични простотии от ЕС и БГ. Бля, бля, бля.

2022.09.08 | 11:30

1
Ама преди няколко месеца кога бяхте на власт търпяха а.

Добави коментар

Водещи новини