Румен Радев: Новините се пишат от журналистите, но принадлежат на гражданите

  • 19 септември 2022 11:13

  • 250
  • 9
Румен Радев: Новините се пишат от журналистите, но принадлежат на гражданите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Днес Бургас е център на агенционната журналистика на Югоизточна Европа благодарение на всички вас, които представлявате и работите не просто за Вашите медии, а за хората. Защото новините се пишат от журналистите, но „принадлежат“ на гражданите. Истината е дължима на обществото и Вие сте тези, които сте призвани да я търсите и отстоявате. Това заявява президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в приветствието си към участниците в Генералната асамблея на Асоциацията на балканските информационни агенции и иформационни агенции от Югоизточна Европа, която се провежда в Бургас и на която Българската телеграфна агенция (БТА) е домакин. 

Приветствието беше прочетено на форума. 

„Когато разбрах темата на форума Ви, спомних си за онази афористична фраза, че „Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките“. В 21-ви век, когато каналите за информация се множат ежедневно, опитите на лъжата и манипулацията да стигнат до повече хора се улесняват, а от това се възползват политически, корпоративни, икономически интереси. Така същинските новини често отстъпват място пред истината и обществения интерес. 

Тази нова реалност прави мисията на журналистите още по-отговорна и трудна – не просто да предават информацията, а да представят случващото се в контекст, разграничавайки фактите от интерпретациите им, припомняйки предисторията. Вярвам, че именно с общите усилия на агенционните журналисти, отстояващи съществеността на фактите и професионалните стандарти за точно и обективно представяне на информацията, лъжата може да бъде обезсилена, преди да обиколи света“ , посочва държавният глава. 

Радев разкри какво очаква от следващото правителство – обяви го за национален приоритет

„Днешната 30-ата Генерална асамблея е важна и заради възможността журналисти от 12 балкански държави да обменят директно опит и информация, каквато е и идеята на „Balkan News Room“ като общо пространство за новини от страните на Югоизточна Европа. Тази инициатива е ценна, защото колкото и да сме си близки ние, балканските народи, трябва да поддържам връзките си и да се разбираме без чуждо посредничество. Защото на партньори и приятели посредници не са нужни, за да бъдат силни и обединени, за да знаем истината", се отбелязва още в обръщението на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

„Желая Ви ползотворна среща, водени от целта, която през 1995 г. си поставя Асоциацията на балканските информационни агенции и информационни агенции от Югоизточна Европа, а именно – да подпомага установяване на мир, приятелство, сигурност и сътрудничество на Балканите", посочва Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на

Константин Тодоров
250 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
А СЕГА!

2022.09.20 | 06:40

9
ДА ВИ ВИДИМ, КАКВИ ТОЧНО ЛЪВОВЕ СТЕ БЕ, П Е Д Е Р А С Т И СМАЧКАНИ :)
3 ЛЪВА

2022.09.20 | 06:35

8
П Е Д Е Р А С Т И И ГЛУТНИЦАТА ИМ СА САМИ СРЕЩУ МЕН И, СЪРВЪРА :)
БЕСНИЯ МУРДЖО

2022.09.20 | 06:32

7
БЕШЕ ОТВЪРЗАН ;)
СРЕЩАТА НА МАЙКА ТИ

2022.09.20 | 06:31

6
НЕ Е С МАКСУЕЛ, А С ГЕЙОРГИ-Я :) ЗА ДА СФОРМИРАТ ОТНОВО КОАЛИЦИЯ СРЕЩУ БОГА :) ЗАТОВА БЕШЕ ПРЕМАХНАТА :)
МИСЛЕТЕ ЗА МЕН, КАТО ЗА ОГЪН!

2022.09.20 | 06:10

5
Майка ми Е разказала за някакъв неин драматичен сън, в който бесни кучета се разхождали в двора :) epicenter. bg/article/Evgeniya-Zhivkova--I-prizhive--i-sled-smartta---mayka-mi-ostana-nerazbrana-/132523/11/0 МНОГО НЕЩА ОЩЕ НЕ ВИДЯ ДЪРТИЯ ИЗ РОД :) НАПРИМЕР, ЧЕ ЩЕ ВИ ИЗПИЯ КРЪВТА, БЕС НИ П С Е Т А :)
3 ЛЪВА

2022.09.20 | 04:41

4
ГЕЙОРГИ-Я ПЕТЪР И ПАВЕЛ П Е Д Е Р А С Т И ТЕ, НЕМА ДА ВИ СПАСЯТ! ЩЕ БИЯ БЪЛГАРСКОТО П С Е ДОКАТО МУ ИЗПУКА ЧЕРЕПА !
КОИ НОВИНИ БЕ?

2022.09.19 | 22:04

3
П Е Д Е Р А С Т МАЛО УМЕН!
PaulaFox

2022.09.19 | 12:01

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.09.19 | 11:49

1
Гьобелс ряпа да дяе в сравнение със нашите журналисти които се оказаха в схеми на грантове и елегантно купени за да промиват съзнанието на аудиторията и насочване мисленето в правилната в кавички посока на народа . Трябва Закон за носене на политическата отговорност -политик или журналист който е излъгал :излъганите да имат право да ги целуват студени без да носят Наказателна отговрност !

Добави коментар

Водещи новини