Как се лекува COVID-19 с кръвна плазма

Pixabay
share

Лечението с кръвна плазма е изключително успешно. То има 130-годишен период на използване. Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти. Това коментира в „Тази сутрин“ пред бТВ хематологът д-р Чавдар Ботев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33017

По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи.

„Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи – нискотитърна, среднотитърна и високотитърна“, обясни д-р Чавдар Ботев.

Лекар, преборил COVID-19: Разбира се, че ме беше страх

Вчера пред медиите 30-годишният хирург д-р Момчил Манчев, който беше болен от COVID-19, разказа как се е излекувал именно с кръвна плазма. 

"След трите сака плазма и ремдесивир състоянието ми започна да се подобрява, сатурацията ми се покачи, дишането ми се нормализира. Бях на болнично лечение около 15 дни", каза той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33017

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини