Кметът на Стамболийски: Новата секретарка на областната управа в Пловдив е разследвана от прокуратурата

  • 05 юли 2024 17:31

  • 1234
  • 1
Кметът на Стамболийски: Новата секретарка на областната управа в Пловдив е разследвана от прокуратурата
© Фейсбук

Срещу назначаването на Теодора Денева за секретар на областната управа в Пловдив въстанаха кметът на Стамболийски Петър Неделев и общински съветници, става ясно от тяхна декларация. Тя е изпратена до служебния премиер Димитър Главчев.

"Буквално сме изумени от това назначение. Тази жена е с повдигнато обвинение от прокуратурата в качеството и на зам.-кмет на Стамболийски", заяви за "24 часа" Неделев.

Според него на такива позиции трябвало да бъдат слагани специалисти и доказани професионалисти с безупречен авторитет и репутация.

"Ние сме в пълно изумление как областният управител е стигнал въобще до номинацията на Теодора Денева. С нейното име в качеството ѝ на заместник-кмет на община Стамболийски допреди осем месеца са свързани изключително неприятни обстоятелства. Тя е с повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура в Пловдив", посочват Неделев и групата съветници около него.

В декларацията се твърди, че Димова и бившият кмет на Стамболийски Георги Мараджиев са привлечени като обвиняеми за престъпление по служба, извършено в съучастие в периода от 01.01.2018 г. до месец октомври 2022 г., с цел набавяне на имотна облага за себе си и за другиго.

"Прокуратурата обяви публично, че деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение, съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Касае се за престъпление, свързано с провеждане на обществени поръчки, възложени от името на общината, приблизително на стойност около 2,4 млн. лв., за изграждане на различни обществени сгради на територията на общината", се казва още в документа.

"Мараджиев бил привлечен като подбудител и помагач, а Денева – като извършител. Спрямо двамата е взета мярка за неотклонение „гаранция" в размер на по 3000 лева, за всеки един от тях. Тази информация е публично известна от преди повече от година и поне с нея трябваше да се съобрази областният управител преди назначаването на Денева за секретар", изтъкват кметът и съветниците от Стамболийски.

Община Стамболийски е във финансов колапс?

Според тях Денева от месеци вече се разследвала за извършени умишлени масови уволнения в община Стамболийски.

Освен от Неделев документът, с който се иска преразглеждане на назначението на Денева, е подписан от съветниците от коалиция „Алтернатива за гражданите," , ПП-ДБ , ПП „Възраждане", общественици и граждани. "24 часа" потърси за коментар новия областен управител проф. Христина Янчева, но тя не отговаряше на телефона.

Поддръжници на предишната кметска управа в Стамболийски определят декларацията като донос. И изтъкват, че всеки може да бъде обвинен, но има презумция за невинност до доказване на противното. "Съдът е този, който казва кой е извършил престъпление", посочват те.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.05 | 22:53

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини