След COVID: Лекари откриват редки и необичайни видове рак

  • 14 юни 2024 14:12

  • 3943
  • 4
След COVID: Лекари откриват редки и необичайни видове рак
© pixabay

Бони и Боб Крoл са семейна двойка от САЩ, преминала сравнително безболезнено през пандемията от COVID-19. Бони имала няколко леки случая, а Боб се заразил само веднъж и го изкарал без симптоми.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

“През декември 2023 г. завършихме дълго пътуване до Западните щати, върнахме се и бам - Боб беше диагностициран”, спомня си жената. Открили му две редки форми на рак на кръвта и на костния мозък. През април и Бони получила подобна разтърсваща новина. “Имах почти 4 кг тумор в корема - казва тя пред в. “Вашингтон пост”.

Семейство Крол са сред нарастващия брой хора, които са имали COVID и след това са развили редки форми на рак. Чули подобни новини и за съседите си:“ Сякаш беше настинка. Човек остава с усещането, че всички са болни“.

“Забелязваме много необичайни случаи”, разкрива лекарят на семейството Кашиап Пател, пише 24 часа.

Той и колегите му от Carolina Blood and Cancer Care Associates документирали тревожните връзки между COVID и рака. Д-р Пател, онколог от Северна Каролина, смята, че възпаленията, които често придружават COVID, може да са ключови за намирането на връзката. “Възпалението предизвиква много промени в генома, които могат да създадат склонност към развитие на рак - обяснява специалистът.

 Анализирам 300 данни на пациенти за възпалителните биомаркери в тялото с дълги COVID антитела и дали са имали необичаен рак”, добавя той.

Според британския в. “Дейли мейл” лекарите в САЩ са започнали да откриват редки и необичайни случаи на рак още през 2021 г., като често пъти те са били при млади хора, някои дори около 40-те, без фамилна обремененост. При това се сблъсквали с форми на болестта, засягащи обикновено хора на 70 до 80 г., някои от които дори са трудни за произнасяне, като холангиокарцином – рядък и смъртоносен рак на жлъчните пътища. Случват се и други странни неща - пациенти страдат от множество ракови заболявания едновременно.

Онколозите признават, че такива случаи не са срещали преди. Пандемията и страхът от зараза принудиха хората да се изолират и да отложат мерките за превантивна грижа, които биха засекли рак в ранна фаза. Но лекарите не вярват, че това е основният двигател за зачестилите редки случаи на рак. По-скоро се съмняват, че самият COVID може да е виновен.

Данните на Американския център по контрол и превенция на болестите показват, че сега повече хора чуват диагнозата рак отпреди пандемията. През 2021 г. 9,8 % от възрастните съобщават, че това им се е случило. През 2019 г. този дял е бил 9,5%. Известно е, че вирусите ускоряват рака от 60-те години на ХХ век и изследователите твърдят, че една четвърт от всички ракови заболявания в света произхождат от HPV (човешкия папиломавирус), вируса на Епщайн-Бар и на хепатит B.

Първите три симптома на рак преди 50-годишна възраст

Те не изключват и ролята на ваксините срещу COVID, но смятат, че доказателствата в подкрепа на теорията за самия вирус са по-силни.

“Все още много слабо сме проучили този вирус“ - казва пред в. “Вашингтон пост”

Дъглас Уолъс, генетик и еволюционен биолог от Университета на Пенсилвания. - Ефектите от многократното заразяване с него през целия ни живот ще се окажат много по-значими, отколкото хората си мислят.” Лабораторните тестове показват, че коронавирусните протеини могат да събудят пасивните ракови клетки и да подхранват растежа им, увеличавайки шансовете за диагностициране на рак на гърдата, стомаха и кръвта.

Изследването на връзките между COVID и рака е сравнително ново, като се има предвид, че пандемията започна само преди 4 г. Доклад от 2023 г. в сп. Biochimie подробно описва различни начини, чрез които коронавирусът може да промени гените, които обикновено спират образуването на тумори, и да причини широко разпространено възпаление в тялото. Това възпаление може да доведе до развитие на ракови клетки в различни органи, включително белите дробове, панкреаса и дебелото черво.

Екип в Колорадо е започнал да изследва възможността коронавирусът да съживи ракови клетки при мишки. Вариант на проучването, публикувано през април, показва, че когато мишки, възстановили се след рак, са инжектирани с коронавирус, раковите клетки се размножили и разпространили в белия дроб. Доказано е, че грипният вирус прави същото. Изследователи като д-р Ашани Вираратна от училището за обществено здраве “Джон Хопкинс Блумбърг” не е особено изненадана от това откритие. Тя смята, че „нещо като грип или COVID, което предизвиква възпаление, може да се промени в имунната микросреда.“ „Намаляването на риска от инфекция е от особено значение за пациентите с рак - казва Вираратна.

Затова мерките, предприети от уязвими пациенти в ранните дни на пандемията – носенето на маски, избягването на многолюдни места, поставянето на ваксини – стават още по-важни.” През 2019 г. са докладвани около 1,7 млн. диагнози за рак и 599 601 души са починали. През 2022 г. са поставени 1,9 млн. нови диагнози за рак, като около 609 хиляди случая са се оказали фатални. За 2023 г. все още не са предоставени данни. Националният институт по здравеопазване на САЩ изчислява, че близо 2 млн. нови случая на рак и близо 610 000 смъртни случая се очаква да бъдат регистирани, но все още броят.

Д-р Пател обаче сам се е заел със собствено проучване. Въз основа на данни от над 300 пациенти кабинетът му е регистрирал над 15 пациенти с множество ракови заболявания, около 35 с редки видове рак и 15 двойки с нови ракови заболявания за последните 4 г. Докторът твърди, че заразяването с вируса повече от веднъж има още поголямо въздействие, както и стресът, свързан с пандемията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
3943 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
gogo

2024.06.16 | 14:14

4
а били ли са набодени?Май оттам трябва да се търси причината за онкологията , а не от прекараният грип

2024.06.14 | 15:49

3
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
Да

2024.06.14 | 15:13

2
Ковид е подобен на СПИН. Съсипва имунната система и предразполага организма към всякакви болести.

2024.06.14 | 15:01

1
идиоти от новини, защо продължавате да бълвате тези кретенизми!

Добави коментар

Водещи новини