Златните медали от Олимпиадата в Париж - рекордно скъпи

Getty Images, архив
share

Златните олимпийски медали на тазгодишните игри в Париж са по-скъпи от всякога: пазарната стойност на суровините, от които са направени, е около 900 долара.

По-конкретно, медалите съдържат 6 гр. злато, чиято цена скочи до рекордни нива към 26 юли, в деня на откриването на игрите в Париж, благодарение на покупките на злато от Федералния резерв на САЩ, търсенето на дребно в Китай и очакванията за намаляване на основаната лихва, посочва Bloomberg.

Според агенцията от доста време ситуация на пазара на злато отразява сложно взаимодействие на икономически, политически и геополитически фактори, които оформят нова реалност за инвеститорите и централните банки.

На 26-ти юли цените на златото достигнаха нов исторически връх, като достигнаха 2465 долара за тройунция, или с 1,7% по-високо от предишния рекорд, поставен през май. Ръстът покрива 20-месечен период, при който златото поскъпна с 50%, сочат оперативните данни на TradingEconomics.

Главозамайващи премии ще получат тримата олимпийски шампиони на Грузия

Цената на среброто, което представлява най-малко 92,5% от теглото на златните олимпийски медали, също се повиши значително след началото на олимпийските игри в Париж. Дори след коригиране на инфлацията стойностите на медалите (златния и сребърния) остават на най-високите си нива досега и олимпийците се възползват както от растящите цени на благородния метал, така и от нарастващата тежест на тези награди.

Естествено, медалите могат да струват много повече от пазарната цена на суровините, от които са направени. Например един от златните медали на Джеси Оуенс, спечелен в Берлин през 1936 г., е продаден на търг през 2013 г. за почти 1,5 млн. долара.

Какви държавни премии ще получат медалистите ни от Париж?

За спортистите обаче по-важни са премиите, които получават от националните олимпийски комитети, защото по време на игрите, освен медала победителите получават символични подаръци.

Според телевизионният канал CNBC най-скъпа е премията за спортистите на Хонконг: за златен медал се получават 6 млн. хонконгски долара (768 000 щатски долара), за сребърен 394 000 щатски долара, за бронзов 192 000 щатски долара. Медалистите от Сингапур получават за златен медал 1 млн. сингапурски долара (745 300 щатски долара), за сребърен медал 373 000 щатски долара и за бронзов 186 000 щатски долара. Домакинът Франция изплаща 80 000 евро за златен медал, 50 000 евро за сребърен и 30 000 евро за бронзов.

Българският олимпийски комитет е сред щедрите: за златен медал премията е 250 000 лева, за сребърен - 200 000 лева и за бронзов 150 000 лева.

Водещи новини

Още новини