Аркади Шарков: Абсолютна абдикация от здравеопазването и политическо безвремие

  • 12 август 2024 20:56

  • 567
  • 2
Аркади Шарков: Абсолютна абдикация от здравеопазването и политическо безвремие
©

Наблюдава се безвремие на политическата сцена и абсолютна абдикация от реално провеждане на политиките и не само в сферата на здравеопазването, а в повечето сфери. Плюсът в момента на конректния екип на Министерството на здравеопазването е, че е по-експертен и извършва определени действия в качествен порядък. Това каза здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "Денят ON AIR".

Като пример той даде, че от 1 септември ще проверяваме пациентското си досие през мобилен телефон и без електронен подпис.

"Що се касае до по-голяма картина - екипът е временен и не се знае дали ще се изпълни всичко, което е заложено. Стратегиите са пожелателни документи, няма нищо задължаващо в тях. Единственото задължително е това, което пише в закона. Въпросът е кой как ще изпълнява", допълни Шарков за Bulgaria ON AIR.

Мъж се нахвърли с юмруци върху кардиолог в столична болница

Той е на мнение, че увеличението на възнагражденията на медицинските сестри е в правилната посока, но изглежда малко предизборно.

"Другият казус са парите и възможностите на всяка една медицинска сестра да оперира като такава в държавите от ЕС. Експортът на медицински кадри също е в тази посока. Медицински сестри от Германия отиват в САЩ. Така че този казус не е решен. Той касае краткосрочните мерки, които да осигурят финансовото им обезпечаване. Такова е желанието на самата асоциация - грубо казано около 2 000 лв. стартова заплата", подчерта здравният икономист.

Според него медицинските сестри имат както физическа, така и огромна емоционална тежест.

"Тези, които са към края на активната си трудова кариера, биха предпочели да се преместят в извънболничната помощ, като отворят собствена практика. Да, това ще доведе дефицит в лечебните заведения. В тази посока също би следвало да се преразгледа политиката", коментира Шарков.

Попитан дали идеята медицинските специалисти да учат една година по-малко е добра, той отговори: "Не е добра идея, защото те трябва да изпълняват изключително много на брой функции, които за 3 години не могат да бъдат покрити".

Той припомни, че от последния доклад на НЗОК стана ясно, че в края на годината се очаква дефицит от 84 млн. лв.

"Има резерв, който Здравната каса може да използва. Към момента ситуацията не е толкова червена, но се задава една икономическа несигурност, която може да преобразува в невъзможност на НЗОК да се разплаща с договорните си партньори", добави Аркади Шарков.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.13 | 00:51

2
УДРЯИТЕ БРАТУШКИ, БЕЗМИЛОСТНО УДРЯЙТЕ, ИЗЧИСТЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА НАТОВСКАТА И УКРОФАШИСТКАТА ГАД, БЪЛГАРИЯ Е С ВАС !!!!!!

2024.08.12 | 22:14

1
Разпpодажба! Видеоpекоpдер с куп пoлезни функции под фоpмата на огледало за обpатно виждане само на половин цена.(количеството е огpаничено)----> come.ac/cardvrs

Добави коментар

Водещи новини