САЩ се подготвят за възможни значителни атаки в Близкия изток от страна на Иран

  • 12 август 2024 22:39

  • 955
  • 8
САЩ се подготвят за възможни значителни атаки в Близкия изток от страна на Иран
© Gettyimages

САЩ се подготвят за значителни атаки, които иранските проксита в Близкия изток могат да предприемат още тази седмица, заяви съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби,съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2441

Кърби каза пред журналисти, че през последните дни САЩ са увеличили числеността на силите си в региона.

Напрежението в Близкия изток ескалира след убийството на лидера на политическото крило на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран на 31 юли. Иран и "Хамас" обвиниха Израел за смъртта на Хания.  

Лойд Остин е разпоредил разполагането в Близкия изток на подводница

Съединените щати изразиха дълбоко безпокойство от сигналите, че Иран се готви да достави стотици балистични ракети на Русия.

Десетки руски военни преминават обучение в Иран за работа с Фатх-360 - система с малък радиус на действие, съобщи Ройтерс, като се позова на два разузнавателни източника от Европа. Според тях Москва ще получи стотици ирански ракети със сателитно насочване за войната в Украйна.

Русия има собствени балистични ракети.

Притежанието на Фатх-360 ще позволи на Москва да използва по-голяма част от собствения ѝ арсенал срещу цели зад фронтовата линия, като на близко разстояние стреля с ирански бойни глави, отбелязват военни експерти.

"На срещите на върха на Г-7 и НАТО това лято ние и нашите партньори дадохме да се разбере, че сме готови за бърз и суров отговор в случай, че Иран осъществи трансфер на балистични ракети. Според нашето виждане това ще представлява драматична ескалация в подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна", заяви Ведант Пател, Държавен департамент на САЩ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
955 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2024.08.13 | 01:46

8
Как така САЩ се подготвя за атаки в близкия изток, те САЩ не са ли далеч от там, някой би ли го разтълкувал.

2024.08.13 | 00:46

6
УДРЯИТЕ БРАТУШКИ, БЕЗМИЛОСТНО УДРЯЙТЕ, ИЗЧИСТЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА НАТОВСКАТА И УКРОФАШИСТКАТА ГАД, БЪЛГАРИЯ Е С ВАС !!!!!!
Ха, ха, ха

2024.08.13 | 00:57

7
ЦИОНИСКИТЕ ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ СА СЕ ОСРАЛИ ОТ СТРАХ!

2024.08.13 | 00:25

5
Нещо за военните и хуманитарни престъпления от страна на Израел или това го пропуска в коментара си?

2024.08.12 | 23:59

4
Запада рухна и фалира без Русия!

2024.08.12 | 23:50

3
Чакайте.....това убива....бавно
Haha

2024.08.12 | 23:45

2
Sas Iran e malko trudno tova nee Sirija i Irak kolko narod ubihte
Мертвые укропы 18+

2024.08.12 | 22:46

1
не разбира действията на украинското командване, което започна нахлуване в руската К у р ска област. Според няколко военни анализатори тази операция " няма смисъл ". Ню Йорк Таймс говори за това. Американското издание интервюира няколко западни военни експерти за новата операция на украинската армия с нахлуването в руския граничен район. Общото мнение на анализаторите е, че на военно ниво този изход няма никакво значение. Дори ако Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е планирал тази операция, за да отклони руските сили от други посоки, това е пълна глупост, тъй като руските въоръжени сили имат много повече резерви и могат да ги вкарат в битката, без да отслабват натиска върху украинските въоръжени сили. сили. От друга страна, атака на украинските въоръжени сили ще бъде последвана от контраатака на руските войски, което ще доведе до още по-голямо разтягане на украинските резерви по линията на фронта. самият Киев добави допълнителни километри към контактната линия. „ От оперативна и стратегическа гледна точка тази атака няма абсолютно никакъв смисъл. Това е крещящо пилеене на хора и ресурси, крайно необходими другаде “, каза Паси Паройнен, анализатор във финландския Военен институт. Роб Лий, експерт от Изследователския институт за външна политика, се съгласи, добавяйки, че ако Киев иска да отклони част от руските сили, няма шанс да успее. Според него Русия разполага с много по-мощни сили в региона, средства за командване и управление, както и резерви, които все още не са използвани в спецоперацията. „ Тази операция е малко вероятно да принуди Русия да изтегли значителни сили от Украйна “, добави експертът.

Добави коментар

Водещи новини