В Сърбия са регистрирани осем случая на западнонилска треска

  • 12 август 2024 20:45

  • 542
  • 2
В Сърбия са регистрирани осем случая на западнонилска треска
© pixabay

Осем души са били заразени със западнонилска треска в Сърбия, съобщи сръбският институт за обществено здраве, цитиран от БТА. 

Два от случаите са регистрирани в Белград, три - в област Южен Банат и по един в областите Южна Бачка, Северна Бачка и Браничево.

Един случай на заболяването е регистриран на територията на област Мачва с вероятен източник на инфекцията Гърция.

В Гърция нарастват случаите на западнонилска треска

Пет от случаите са при мъже, три – при жени, а средната възраст на пациентите е 68 години и половина (минимална 45 и максимална 80 г.), съобщава още институтът. 

Както се посочва на сайта на института, западнонилската треска е сезонно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразен комар, а основният носител на вируса е Culex pipien – вид комар, който се среща и в Сърбия. Сезонът на предаване на вируса в Сърбия обикновено продължава от юни до ноември.

От института препоръчват за намаляване на риска от инфекция да се използват репеленти върху откритите части на тялото при престой на открито, както и да се носят дрехи с дълги ръкави и дълги крачоли в светли цветове. Препоръчително е да се избягва престой на открито в периода на най-интензивната активност на комарите – привечер и призори.

В сезона за наблюдение на заболяването тази година до 7 август са регистрирани 92 случая на западнонилска треска сред хората в страните от Европейския съюз и Европейската икономическа общност.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.13 | 00:51

2
УДРЯИТЕ БРАТУШКИ, БЕЗМИЛОСТНО УДРЯЙТЕ, ИЗЧИСТЕТЕ ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА НАТОВСКАТА И УКРОФАШИСТКАТА ГАД, БЪЛГАРИЯ Е С ВАС !!!!!!

2024.08.12 | 22:14

1
Разпpодажба! Видеоpекоpдер с куп пoлезни функции под фоpмата на огледало за обpатно виждане само на половин цена.(количеството е огpаничено)----> come.ac/cardvrs

Добави коментар

Водещи новини