Кметът на Киев: Войната в Газа ще отклони вниманието от Украйна

Getty Images
share

Кметът на Киев Виталий Кличко изрази опасения, че много държави ще намалят вниманието си към Украйна след избухването на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

"Последицата е, че Русия няма да бъде наказана и просто ще продължи да действа. Това ще отвори и повече възможности за Москва", заяви кметът на украинската столица.

52-годишният Кличко, бивш професионален боксьор, направи коментарите си в кулоарите на шестата германско-украинска конференция за общинско партньорство в източния германски град Лайпциг. Тридневната среща приключва днес, предава БТА. 

Кличко заяви, че гледа с безпокойство към предстоящите месеци, тъй като Украйна е изправена пред трета зима на боеве срещу Русия. "Притеснен съм от зимата", каза украинският политик. Той описа ситуацията в родната си страна като "илюзия за живот, която може да бъде унищожена във всеки един момент".

Хората в Украйна мечтаят за мир. Отдаването на част от Украйна на Русия е немислимо. Ние се борим и за нашето европейско бъдеще, допълни още кметът на Киев. 

Зеленски: Русия ще плати висока цена за Авдеевка

Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. и оттогава там бушува война. Кметът на Киев заяви, че не вижда края ѝ. Неговият град е добре подготвен за наближаващата зима - и благодарение на помощта на партньорски градове като Лайпциг. 

"Ние обаче не можем да изключим възможността руски ракети да унищожат нашата инфраструктура", предупреди Кличко. Това е още една причина, поради която той съветва своите граждани да бъдат подготвени за най-лошото и да имат в готовност достатъчно храна, питейна вода и топли дрехи. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14009

Водещи новини

Още новини