Утрешната среща на Европейския съвет ще започне с обсъждане на военната помощ за Украйна

  • 26 юни 2024 14:39

  • 328
  • 1
Утрешната среща на Европейския съвет ще започне с обсъждане на военната помощ за Украйна
© Getty Images

Държавните глави и ръководителите на правителствата на страните от Европейския съюз, които се събират утре на двудневна среща в Брюксел, ще започнат заседанието с обсъждане на военната помощ за Украйна с президента Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, се казва в покана, изпратена от председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в до лидерите от ЕС, предаде Укринформ.

"Срещата ни ще започне в четвъртък, 27 юни, в 14:00 ч. (15:00 ч. българско време) с обсъждане с президента Зеленски. Това ще бъде възможност да обсъдим ситуацията на място, но и да отчетем някои постижения от последната ни среща", пише Мишел.

В частност, по думите му, тази среща на Европейски съвет ще е възможност да бъде приветствано приемането на преговорни рамки и провеждането на междуправителствени конференции с Украйна, Молдова и Черна гора, което ще представлява историческа стъпка в подкрепа на пътя на тези страни към европейско членство.

В писмото си Мишел подчерта, че тази година заедно с европейските лидери са били "смели и амбициозни в насочването на извънредните приходи от замразените руски активи в подкрепа на Украйна" и подчерта, че е "наложително също така да засилим военната си подкрепа за Украйна, като се съсредоточим върху противовъздушната отбрана, боеприпасите и ракетите".

Лидерите на ЕС ще обсъдят и стратегическата програма, която ще определи основните приоритети в развитието и реформите на блока за следващите пет години, както и рамките за следващия институционален цикъл на Европейската общност. В същия контекст участниците в срещата ще се споразумеят за назначенията на ключовите позиции в европейските институции. 

По време на срещата ще бъдат обсъдени и събитията в Близкия изток, както и въпроси, свързани със сигурността, отбраната, конкурентоспособността и други, отбелязва Укринформ, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
328 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
тиквата

2024.06.26 | 14:52

1
ма рш от украйна бе сп ерми

Добави коментар

Водещи новини