ОАЕ порицаха Нетаняху за изказване, че емирствата може да помогнат за бъдещото управление на Газа

Getty Images/Guliver
share

Обединените арабски емирства порицаха израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като израелският лидер заяви, че държавата от Залива може да окаже подкрепа на бъдещото правителство в Газа след войната, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Влиятелната държава от Залива е една от малкото арабски държави с официални дипломатически връзки с Израел, които се запазиха по време на продължилата повече от шест месеца война в Газа, въпреки че отношенията между тях изглежда се влошиха.

Външният министър шейх Абдула бин Зайед Ал Нахян упрекна Нетаняху в публикация в "Екс", като заяви, че Абу Даби осъжда коментарите на израелския лидер.

"ОАЕ подчертават, че израелският премиер няма никаква правна възможност да предприеме тази стъпка и ОАЕ отказват да бъдат въвлечени в какъвто и да е план, целящ да осигури прикритие на израелското присъствие в ивицата Газа", се казва в поста, публикуван на арабски език. Външният министър добави, че ОАЕ са готови да подкрепят палестинско правителство, което отговаря на надеждите и стремежите на палестинския народ, които включват независимост.

Бенямин Нетаняху: Израел влиза в Рафах

В интервю, излъчено тази седмица, Нетаняху заяви, че след войната ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави евентуално биха могли да подпомогнат гражданско правителство в ивицата Газа, включващо жители на анклава.

Изтъкнати членове на кабинета на Нетаняху отхвърлят идеята за независима палестинска държава и Нетаняху заяви, че Израел ще трябва да запази контрола върху сигурността на Газа след войната, припомня Ройтерс. Палестинците се надяват да създадат независима държава в окупираните Западен бряг и Газа - стремеж, който ОАЕ подкрепят.

Според източници на Ройтерс обаче отношенията на израелския премиер с Абу Даби са се обтегнали заради военната кампания, като сега техните представители рядко разговарят с него.

ОАЕ често критикува Израел заради войната и големия брой жертви сред цивилното население, въпреки че твърди, че дипломатическите връзки са му позволили да достави помощ в ивицата Газа, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Водещи новини

Още новини