Росен Плевнелиев: Съветът за сигурност може да координира службите

share

Съветът за сигурност към Министерски съвет не е шапка на службите. Това е консултативен орган на Министерски съвет, създаден преди много години, и е директно на подчинение на министър-председателя. Така президентът Росен Плевнелиев защити промените в сектор „Сигурност“ обсъдени по време на Консултативния съвет по национална сигурност.

„Обединихме се около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа на парче. Това може да стане единствено и само в Министерски съвет, чрез Съвета за сигурност като звено за координиране”, посочи Плевнелиев.

„Същевременно всички сме категорично на мнение, че министър-председателят не може и не бива да преупълномощава когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета за сигурност. Категорични сме, че министър-председателят остава еднолично да отговаря за съвета и това е една нормална европейска практика”, каза държавният глава.

Той допълни, че вътрешният министър Цветан Цветанов е подкрепил позицията, че не бива да има преупълномощаване.

Съветът за сигурност към Министерски съвет не кадрува и не управлява отделните служби, подчерта президентът. С общия устройствен закон за националната сигурност ще стане категорично ясно как всяка една от службите се вписва в обща система за национална сигурност, допълни Росен Плевнелиев. След 22 години работа в сивия сектор на няколко служби ние излязохме с национална позиция и ясни срокове, припомни президентът.

Водещи новини

Още новини