България е на второ място в ЕС по брой проверки на ОЛАФ за миналата година, сочи доклад на службата

  • 18 юни 2024 16:32

  • 488
  • 1
България е на второ място в ЕС по брой проверки на ОЛАФ за миналата година, сочи доклад на службата
© pixabay

България е на второ място по брой проверки, извършени миналата година от европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ). Това показват данните от годишния доклад за дейността на службата, представен днес.

В нашата страна са били направени 14 проверки, като по пет случая са били издадени препоръки за последващи действия. Най-многобройни са били проверките в Румъния (16), като по тях са били издадени 10 препоръки заради открити нередности.

Докладът показва, че миналата година са приключени общо 265 проверки в страните от ЕС и в други държави, където се работи по проекти с европейски средства, и са били предприети 190 нови разследвания. От ОЛАФ са били издадени препоръки за възстановяването на 1,04 милиарда евро и е била предотвратена злоупотреба с 209,4 милиона евро.

ЕП може да изпрати в България проверка за разходването на евродсредствата

Сред вътрешните разследвания най-многобройни са били свързани с дейността на служители на Европейската комисия, Европейския парламент и Европейската служба за външна дейност. Повечето от тези случаи са завършили с препоръка на ОЛАФ за по-нататъшни действия.

Отбелязва се, че с участието на ОЛАФ миналата година са били проверявани съмнения за заобикаляне на санкциите, наложени от ЕС срещу Русия и Беларус заради военното нападение срещу Украйна. Европейската служба е проверила също данни за тайни търговски споразумения, манипулиране на процедури по обществени поръчки, съмнения за конфликт на интереси, подправени фактури, укриване на мита и за контрабанда.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
488 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини