Мицкоски обяви състава и програмата на кабинета на РСМ

  • 18 юни 2024 16:38

  • 697
  • 2
Мицкоски обяви състава и програмата на кабинета на РСМ
© Freepik

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ и мандатоносител Християн Мицкоски внесе в парламента на Република Северна Македония състава и програмата на правителството си и изрази увереност, че те ще бъдат разгледани и гласувани в пленарната зала на парламента през уикенда, за да може от началото на следващата седмица правителството да встъпи в длъжност.  

С нова структура, гласувана през миналата седмица в законодателния орган, правителството, което Християн Мицкоски предлага, има общо 24 членове и 20 министерства. Правителството ще има първи вицепремиер и още четирима вицепремиери. В него влизат и три жени министри, а почти всички предложени министри вече имат опит в изпълнителната, законодателната или местната власт, а някои от тях и в правителствата на СДСМ. 

„При избора се ръководех от принципите на коректност и ангажираност - да бъдат хора, които да дадат голяма енергия на процесите и да инвестират изцяло в реализацията на амбициозно поставените цели “, каза Мицкоски при представянето на предложенията за министри от ВМРО-ДПМНЕ и коалицията около тази партия.

В състава на правителството има министри от коалиционните партньори на ВМРО-ДПМНЕ - коалицията от албански партии ВЛЕН и движението ЗНАМ. 

За вицепремиери Мицкоски предлага Изет Междити, председател на "Демократично движение", който ще бъде и министър на околната среда; Люпчо Димовски, председател на Социалистическата партия, който ще отговаря за политическата система; Иван Стоилкович, председател на Демократическата партия на сърбите в Северна Македония, чийто ресор ще бъдат връзките между общностите и чието име предизвика реакция сред ДСИ, както и заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, който ще бъде и министър на транспорта. Вицепремиер и министър за добро управление ще бъде завърналият се от Белгия Арбен Фетай. 

Владо Мисайловски, който е бивш министър на транспорта и държавен секретар в Министерството на външните работи, е предложението на Мицкоски за министър на отбраната. Тимчо Муцунски, който също е зам.-председател на ВМРО-ДПМНЕ и настоящ кмет на община Аеродром в Скопие, е предложението за министър на външните работи, като с новата структура на правителството министерството получи и пълномощията за работа във външната търговия.

Четвъртият заместник-председател на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Димитриеска-Кочоска е предложена за министър на финансите, а в предишното техническо правителство на Северна Македония, това на Оливер Спасовски, тя беше допълнителен зам.-министър на Министерството на финансите.

Другите две жени в правителството на Мицкоски ще бъдат Весна Яневска за министър на образованието и науката и Саня Божиновска в новосформираното Министерство на енергетиката, минното дело и минералните ресурси.

Начело на друго ново министерство, това на спорта, ще застане човек, който не е заемал държавна длъжност - бившият хандбалист Борко Ристовски.

Актьорът Зоран Лютков, който в момента е председател на общинския съвет във Велес, е предложението за министър на културата и туризма. 

Трима членове в техническото правителство на Талат Джафери остават и в проектокабинета на Християн Мицкоски - Панче Тошковски ще продължи да ръководи МВР, а Стефан Андоновски ще бъде министър на информационното общество и цифровата трансформация - сектор, в който няколко месеца работи като допълнителен заместник-министър. Допълнителен заместник-министър, издигнат в техническото правителство от ВМРО-ДПМНЕ беше и Цветан Трипуновски, който е предложението на Мицкоски за министър на земеделието.

За министър на местното самоуправление е предложен Златко Перински, бивш директор на общинската фирма за водоснабдяване в Скопие, чието име нашумя, след като кметът на Скопие Данела Арсовска го уволни, с репликата, че го е хванала „да бърка в меда” по повод търг за пречиствателна станция, но въпреки обвиненията, че е имало опит да се повлияе на цялата процедура, в крайна сметка договорът бе подписан.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски към премиера Главчев: България какво е отстъпила?

Двама министри ще има движението ЗНАМ на кмета на Куманово Максим Димитриевски - единият от тях е главният секретар на партията Горан Минчев, който е бил генерален секретар на СДСМ, както и депутат и директор на правителствената служба по общи въпроси по време на управлението на СДСМ в периода 2003-2006 г. Игор Филков, който идва от частния сектор, е предложението за бъдещ министър на правосъдието.

Освен вицепремиерската функция на Изет Междити, албанската коалиция ВЛЕН ще има и министър на здравеопазването - пост, за който е предложен Арбен Таравари. Орхан Муртезани, бивш директор на МЕПСО, е предложението за министър по европейските въпроси. Министерството е ново и замества досегашния Секретариат по европейски въпроси. Фатмир Лимани е предложението на движението БЕСА, част от ВЛЕН, за министър на социалната политика, демографията и младежта и Бесар Дурмиши за министър на икономиката и труда.

Ако правителството бъде гласувано, това ще бъде първият мандат на Християн Мицкоски като министър-председател на Северна Македония. ВМРО-ДПМНЕ е в опозиция от 2017 г., когато след изборите през 2016 г. падна правителството на Никола Груевски, който получи политическо убежище в Будапеща, след като Специалната прокуратура водеше няколко дела срещу него, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
697 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.18 | 22:33

2
СА Щ и Англия да ни върнат Македония, беломорска Тракия и Западните покрайнини

2024.06.18 | 17:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини