Австрийска милионерка дава по-голямата част от наследството си на обществени организации

  • 18 юни 2024 16:51

  • 588
  • 1
Австрийска милионерка дава по-голямата част от наследството си на обществени организации
© Pixabay

Австрийската милионерка Марлене Енгелхор разпределя 25 милиона евро от наследството си между повече от 70 организации, избрани от колектив от 50 граждани, предаде Франс прес.

Подпомагане получават организации в сферата на околната среда, здравеопазването, оказващи помощ на хора, търсещи убежище, и организации, които се борят с неравенството. "Резултатът е толкова разнообразен, колкото и самият Съвет", обобщи пресконференция във Виена Александра Ванг, която наблюдаваше проекта.

Инициативите имат "обща мисия: да работят за по-справедливо общество и да подкрепят онези, които са подложени на дискриминация", подчерта тя.

Членовете на този "Добър съвет за преразпределение" го определиха като "вълнуващо предизвикателство", прекрасно "упражнение по демокрация", основано на "консенсус". Заседанията му се проведоха в рамките на шест уикенда от март до юни в град Залцбург.

Петдесетте граждани, станали членове на съвета, бяха определени чрез жребий. Най-младият му член, 17-годишният Кирилос Гадала, заяви, че е "научил много" от другите участници. Най-възрастният от членовете на съвета е на 85 години.

Общо 77 организации ще получат финансиране в размер от 40 000 до 1,6 млн. евро - от Асоциация за облагането на финансовите транзакции, до различни центрове за анализи, сдружения за опазване на природата и организации, подпомагащи бездомните.

Дъщерите на Тони Бенет съдят брат си за неправилно управление на наследството

Марлене Енгелхорн не се появи на пресконференцията и се намеси само в началото на процеса. "Тя ни гласува доверие и ние бяхме напълно свободни в избора си", обясни Ангелика Тафернер, друг член на Съвета.

Тридесет и две годишната милионерка е наследничка на основателя на германския химически гигант BASF Фридрих Енгелхорн. През януари тя обяви, че се отказва от 25 млн. евро, 90% от наследството си, за да осъди "провала" на правителствата да се справят с все по-очевидното неравенство.

Следвайки стъпките на стотици американски "патриотични милионери", активистката основава инициативата "Обложете ме сега". След смъртта на баба си през септември 2022 г. тя предприема действия и измисля това оригинално решение.

В съобщение за пресата тя приветства "преразпределението в съответствие с демократичните ценности, на голяма част" от парите си.

"Наследих богатство и следователно власт, без да съм направила нищо, за да го заслужа. А държавата дори не иска да плащам данък върху наследството", беше заявила тя по-рано тази година.

Скоро бившата студентка по немска литература ще се лиши от по-голямата част от средствата си и за първи път ще ѝ се наложи да мисли за работа. "Излизам от династичното гето на богатите", заявява тя и се кълне, че никога няма да съжалява за решението си.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:27

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини